Vodeće regionalne filmske manifestacije udružene u Mrežu festivala Jadranske regije četvrtu godinu zaredom zajednički pozdravljaju dolazak proleća uz besplatan filmski program Prolećnog izdanja, koje se održava od 11. do 21. aprila 2024. godine u bioskopima i online. Simultanim projekcijama u bioskopskim dvoranama u Beogradu, Herceg Novom, Ljubljani, Sarajevu i Zagrebu u četvrtak, 11. aprila u 18 sati otvoriće film Luksemburg, Luksemburg, prošlogodišnji dobitnik Adriatic Audience Award, nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije.

Od 12. do 21. aprila na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba biće prikazan prošlogodišnji pobednik Zagreb Film Festivala Kako se kresnuti i važan ekološki dokumentarac o globalnom problemu plastike Plastična fantazija.
 
Luksemburg, Luksemburg ukrajinskog reditelja Antionia Lukiča je humorističan i britki film o očevima i sinovima. Mnogo je lepih mesta gde se može umreti ali Luksemburg nije među njima. Kada saznaju da je njihov otuđeni otac bolestan u Luksemburgu, braća blizanci Kolja i Vasja odlaze na put kako bi se pozdravili s njim poslednji put. Hoće li muškarac kog zateknu biti isti onaj opaki frajer kog se sećaju? Film je premjerno prikazan u programu Horizonti u Veneciji.
 
Pobednički film 21. Zagreb film festivala Kako se kresnuti britanske rediteljke Moli Mening Voker prati tinejdžerke, Taru, Skaj i Em, koje planiraju najbolje leto ikada. U grčkom gradiću Malia nema čega nema. Piće, klubovi, dobra muzika i momci – sastojci za najbolju žurku su tu. Tara ima dve misije, dobro se zabaviti i napokon se kresnuti. Naime, ona je jedina u društvu koja “to” još nije obavila. Ova empatična i živa priča o prijateljstvu, seksualnosti i sazrevanju ovenčana je nagradom Izvestan pogled u Kanu.
 
Dokumentarni film Plastična fantazija nemačke rediteljke Ize Vilinger govori o globalnoj krizi plastike i jedan je od najvažijih prošlogodišnjih filmova na temu ekologije. Upoznajemo lobiste, naučnike i aktiviste dok pokušavaju da stanu na kraj katastrofalnoj proizvodnji plastike. Kružna proizvodnja, greenwashing, mikroplastika, emisije ugljenika i klimatski rasizam samo su neke od tema o kojima progovara ovaj angažovani i temeljno istražen dokumentarac. Plastična fantazija deo je Ekoskop posebnog programa Mreže festivala Jadranske regije koji je osmišljen s ciljem podizanja svesti o očuvanju prirode i ekološkoj održivosti.
 
Prolećno izdanje jedinstveni je događaj koji okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival (BiH), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija), Festival autorskog filma (Srbija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).
 
Program je besplatan za svu publiku s teritorije pet zemalja članica Mreže, uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švajcarske u Bosni i Hercegovini.
 
Foto: Promo

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..