Martovski festival poziva na četvrto izdanje radionice za razvoj debitantskih filmskih projekata sa međunarodnim potencijalom.  Internacionalni eksperti Andrijana Stojković, Jovana Nikolić i Sari Volanen analiziraće odabrane projekte, a rad će se obavljati u grupi. Radionica se realizuje tokom 71. Martovskog festivala, učešće je besplatno. Rediteljsko-producentski timovi, dva najbolja projekta po izboru tutora, biće nagrađeni mentorstvom za profesionalni razvoj i razvoj projekta. Radionica za debitante 2024 je posvećena razvoju debitanstkih filmskih projekata (igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova, uključujući i serije) sa međunarodnim potencijalom.

Projekti se analiziraju u grupi. Svakom projektu se pristupa kao studiji slučaja. Andrijana Stojković analizira projekte sa aspekta rediteljskog pristupa (vizuelni stil, narativni tokovi, upotreba zvuka…). Jovana Nikolić analizira projekte sa aspekta produkcije (marketing, budžetiranje i finansiranje, strategije distribucije) i moderira program. Sari Volanen pristupa projektima kao filmski urednik televizijskog javnog servisa u Finskoj sa aktivnom ulogom na evropskom filmskom tržištu.

Eksperti:
Jovana Nikolić, producentkinja (Prababa produkcija, RS)
Andrijana Stojković, rediteljka i producentkinja (All Inclusive Films, RS)
Sari Volanen, TV urednik (New Cinema YLE, FI)
Mesto i vreme održavanja radionice:  Dom omladine Beograda, 27- 29. mart 2024.
Ciljna grupa: Autori i producenti koji u svom radu nisu realizovali dugometražni film.
Maksimalan broj polaznika: 14 (četrnaest)

Uslovi za prijavu: Prijave su otvorene za sve autore, iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije, koji u svom dosadašnjem radu nisu realizovali dugometražni film, a koji prilikom prijave na konkurs podnesu na engleskom jeziku sledeću dokumentaciju projekta na kojem rade: naslovnu stranu sa kontakt podacima nosioca projekta, logline, sinopsis, rediteljsku eksplikaciju, i biografije scenariste i reditelja sa linkovima ka prethodnim radovima.

Opciono uz obaveznu dokumentaciju mogu da se dostave scenario, ili tritment (u slučaju dokumentarnog filma), producentska eksplikacija, profil producentske kuće, vremenski plan realizacije, budžet i finansijski plan, i mood pictures/mood board/teaser.

Festival je u mogućnosti da obezbedi delimične stipendije u vidu smeštaja za učesnike radionice. Troškove ishrane i prevoza snose učesnici. Učesnici koji žele da apliciraju za pomenutu stipendiju potrebno je da to naznače u prijavi.

Radni jezik radionice je engleski jezik.

Način prijave: Navedenu dokumentaciju poslati na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Prijava je besplatna.

Rok za prijavu: 17. mart 2024.
Izbor učesnika biće objavljen najkasnije do 20. marta 2024.
Biografije predavača:

ANDRIJANA STOJKOVIĆ – rediteljka (ALL INCLUSIVE FILMS)

Andrijana Stojković je doktorand Umetničkih doktorskih studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je prethodno diplomirala na Katedri za filmsku i TV režiju. Autor je 7 kratkih igranih i 8 kratkih dokumentarnih filmova; 1 dugometražnog i 2 srednjemetražna dokumentarna filma i 1 dugometražnog igranog filma. Njeni filmovi su učestvovali i bili nagrađivani na mnogobrojnim međunarodnim filmskim festivalima poput IDFA, HotDocs FF, Roterdam FF, FidMarseille, Raindance FF, Sofija IFF, Havana IFF, i dr. Osnivač je filmske producentske kuće ALL INCLUSIVE FILMS specifične po kreativnom prožimanju dve filmske forme – dokumentarnih filmova koji deluju kao igrani i igranih filmova sa dokumentarnim pristupom. Jedan je od osnivača Udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture FILMKULTURA. Član je Udruženja filmskih umetnika Srbije, Asocijacije filmskih reditelja Srbije, Udruženja filmskih producenata Srbije i DOK Srbija – Dokumentaristi Srbije. Kao vanredni profesor predaje na predmetima Dokumentarni film na osnovnim studijama i Savremeni rediteljski izraz na master studijama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

JOVANA NIKOLIĆ – producentkinja (PRABABA PRODUKCIJA)

Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova „Pogrebnik“ (premijera IDFA 2013), „Kavijar Konekšn“ (premijera IDFA 2008) i „Nacionalni park“ (premijera IDFA 2006). Realizovala je prvu švajcarsko-sprsku koprodukciju kao manjinski koproducent kratkog igranog filma „Vesti“ (premijera Filmski festival u Lokarnu 2021). Koproducirala je sa ITVS International (SAD) i Catpics (Švajcarska), i realizovala saradnje sa ARTE ZDF, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Završila je osnovne studije i doktorirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U zvanju vanrednog profesora predaje Produkciju u umetnosti i medijima i Produkciju multimedijalnog događaja na Akademiji umetnosti u Beogradu, i Filmsku produkciju i Pozorišnu produkciju na Akademiji umetnosti u Banja Luci. Jedan je od osnivača Udruženja dokumentraista Srbije, gde je vršila dužnost Predsednika izvršnog odbora u 2017. godini. Član je Upravnog odbora UFUS AFA Zaštita.

SARI VOLANEN – filmska urednica TV programa (YLE)

Sari Volanen je filmski urednik za radio-televiziju YLE (nacionalni javni servis u Finskoj). Radi u odeljenju za koprodukcije producirajući uglavnom kratke filmove u saradnji sa filmskim autorima i producentima iz Finske i inostranstva. Uređuje TV slot pod nazivom „New Cinema“ u kojem se emituju filmovi četvtkom od 23 časa bez obzira na trajanje, žanr i rod. U okviru svog odeljenja producirala je filmove nominovane za Oskara i nominovane za Evropsku filmsku nagradu. U fokusu ovog slota su filmovi originalnog autorskog pristupa, snažnog vizuelnog stila i iznenađujućih filmskih priča. Jedan od poslednjih filmova iz Srbije emitovan po ugovoru o prebuy-u je dokumentarni film Marije Stojnić, „Govori da bih te video“, koji je imao svetsku premijeru na IDFA, nakon čega je prikazan u Muzeju savremene umetnosti MoMA.

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 26 do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent  događaja.
www.domomladine.org

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..