Trideset i treća tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, ujedno i prva u 2024. godini, biće održana u petak, 23. februara u Tribinskoj sali (prvi sprat Doma omladine Beograda). Tema 33. „Gnevnih filmova“ je hit-film „Nedelja“, a gosti kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića biće reditelj Nemanja Ćeranić i deo njegove ekipe. Tribina počinje u 20 časova i trajaće sat vremena. Ulaz je slobodan. Dugometražni film „Nedelja“, biopik o životu popularnog pevača Džeja Ramadanovskog, premijeru je imao 16. januara 2024. godine, a dva dana kasnije je ušao u redovnu bioskopsku distribuciju.

Film je režirao Nemanja Ćeranić („Lihvar“, predstojeća „Volja sinovljeva“) po scenariju Stefana Boškovića, a glavnu ulogu tumači Husein Alijević, poklonicima dens-muzike poznat kao Husa iz grupe Beat Street.

Priča filma prati život popularnog pevača Džeja Ramadanovskog od 1976. do 1992. godine, odnosno od njegove najranije mladosti do ulaska u muzičke vode. Pored Alijevića, u filmu glume Marko Janketić, Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Alen Selimi, Ana Pindović, Maša Đorđević, Milica Janevski, Zlatan Vidović, Stojša Oljačić, Bajram Severdžan, Nela Mihajlović i drugi. „Nedelja“ je nastala na talasu biografskih filmova o popularnim srpskim muzičarima, a koji je započeo Bjelogrlićev/Lisinčev „Toma“.

Podsećamo… Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Peti ciklus „Gnevnih filmova“ tokom 2024. godine donosi osam tribina u čijem fokusu su najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na problemi i fenomeni savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.
Bajić i Janković već četvrt veka pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Autori su filmskog podkasta „Filmoholik“ i urednici časopisa „Vidimo se u bioskopu“. Za Filmski centar Srbije objavili su knjige „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2018), „Najbolji srpski filmovi XX veka“ (2019) i „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2023), od koje su prve dve nastale u saradnji sa Ivanom Velisavljevićem. O filmu i popularnoj kulturi pišu za nedeljnik „Vreme“, dok je Janković saradnik portala „Film New Europe“ i časopisa „Optimist“. Bajić i Janković su pisali za „Popboks“, „NIN“, „Filaž“, „Presing“, „City Magazin“, „Huper“ i druge časopise/portale, a takođe su od 2016. do 2023. godine uređivali portal Filmskog centra Srbije. Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor pet romana, među kojima su i traženi trileri „Smrt u ružičastom“ (2012) i „Umri, ljubavi!“ (2023). Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..