srpski_sfKratki film "Zvezda Tri", prvo srpsko ostvarenje čija je radnja u potpunosti smeštena na svemirski brod - sa srpskim junacima, prikazivaće se u beogradskom bioskopu "Balkan" od četvrtka, 30. jula, rekao je agenciji Beta Nebojša Nenadić, autor filma. Zvezda Tri" govori o nevoljama posade broda "Stefan Dečanski", poslatog 2309. godine da uništi zvezdu koja je "prema proročanstvu Mitra Tarabića uzrok vekovnih nedaća srpskog naroda", navodi se na špici ovog filma s kojim je Nenadić, student druge godine režije, nedavno polagao ispit na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Brod je napravljen od starih letelica strane proizvodnje; stalno se kvari i pravi probleme, pa tako centralni kompjuter govori isključivo ruski jezik, a prevod obezbeđuje robot američke proizvodnje, pošto kapetan - inače rusofil - taj jezik ne govori.

Film traje 15 minuta, i u "Balkanu" će se davati nedelju dana, u terminu od 20 sati. Ulaz na projekcije je besplatan.

Nenadić (29) živi u Pančevu i poznat je po dugometražnom igranom filmu "Čudovište iz Tamiša" (2006), koji je uz pomoć svoje umetničke grupe - sada producentske kuće "15 Minutes Pictures", snimio pre no što je upisao režiju na FDU.

"Zvezdu Tri" je producirao Branimir Stojadinović iz "15 Minutes Pictures", a prema Nenadićevim rečima, film je koštao "oko 300.000 dinara" (malo više od 3.000 evra), pri čemu je budžet pored ostalog pokrio dvomesečnu izradu vrlo ambiciozne scenografije, šivenje kostima, kao i troškove ishrane i prevoza za filmsku ekipu.

Film je pravljen za ispit na FDU, ali je potpuno finansiran privatno, rekao je Nenadić, koji je za "Zvezdu Tri" napisao scenario i u saradnji sa montažerom Feđom Hadžićem osmislio 3D efekte za scene u svemiru.

One uključuju i jednu svemirsku bitku, kao i let "Stefana Dečanskog" kroz asteroidno polje.

"Sve u tim scenama je urađeno uz pomoć kompjuterski generisane animacije. Montažer i ja smo zajedno uradili ceo 3D, i sami smo dizajnirali letelice", izjavio je Nenadić, autor kompletne muzike u filmu, koja povremeno koristi motive "Marša na Drinu".

Enterijer broda, sa tri prostorije u prirodnoj veličini, osmislile su i napravile Ivana Lovre i Bojana Nikolić, studentkinje Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, koje su materijal nalazile na đubrištima, auto-otpadima i centrima za reciklažu.

Kostime je osmislila Senka Radivojević, dok je šivenje, prema rečima autora, obavljeno "na porodično-drugarskoj osnovi".

"Kad smo osmišljavali film pitali smo se: Kakav srpski brod može da bude, i šta bi Srbi radili u svemiru, a ono što smo napravili jeste satira na nekulturu i besmisleni nacionalizam", rekao je Nenadić, čiji glavni junak, bacajući đubre u svemir, izaziva napad patrolne krstarice Ujedinjenih planeta.

Kapetana, ljubitelja sviranja trube, igra student FDU Mateja Popović, brodsku tehničarku - predmet kapetanovih udvaranja - tumači Nina Lazarević, dok je ulogu robota dobio Vladimir Tešović, poznat po ulozi posednutog učenika Stanislava u filmu "Šejtanov ratnik".

Po priznanju Nenadića, zaplet sadrži motive koji su viđeni u filmovima poput "Tamne zvezde" Džona Karpentera (1974), "Sereniti" Džosa Vedona (2005), "Sunca" Denija Bojla (2007) i serijala "Ratovi zvezda" Džordža Lukasa - uz omaž estetici svemirskih bitaka iz rimejka TV serije "Galaktika svemirska krstarica" (2004-2009).

Nenadić je napomenuo da se "Zvezda Tri" mnogo više oslanja na ideju i na humor, nego što igra na kartu animacije i specijalnih efekata, i film treba smatrati nekom vrstom pilot epizode za buduću TV seriju.

"Hoćemo da napravimo dobar sitkom. I ovo u suštini nije pilot, već promotivni materijal, jer smo posle snimanja rasturili scenografiju, pa ćemo ponovo morati da je pravimo. Posao se nastavlja, a za to vreme 'Zvezda Tri' će da obilazi festivale", dodao je Nenadić.
<<  Decembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne