Nakon četvorogodišnje pauze, na nekoliko lokacija u Pančevu, od 19. do 21. januara, biće održan Pančevo film festival. Festival će u petak, 19. januara u Dvorani Kulturnog centra Pančeva otvoriti film rumunskog reditelja Radua Žudea – Ne očekujte previše od kraja sveta (Do not expect too much from the end of the world). Pored filmskih ostvarenja, publika će pre projekcija imati prilike da pogleda i muzičke spotove alternativnih muzičkih sastava koje su režirali mladi filmski reditelji, kao i da učestvuje u raznovrsnom pratećem, edukativnom i muzičkom programu.

Festival će biti realizovan na nekoliko lokacija u gradu - u prostorijama Kulturnog centra Pančevo, Štab Pogonu i Trećem prostoru. Ulaz na sve programe je besplatan.

Tokom tri dana festivala biće prikazano još pet dugometražnih ostvarenja i to: Prizvan i pozvan, Ekskurzija, Zlo ne postoji, Lost Country i Disko igrač. Tokom drugog i trećeg dana festivala biće prikazani kratkometražni filmovi mladih autora i autorki, a kao još jedan bitan segment ovogodišnjeg programa ističe se i program namenjen srednjoškolcima, Mladi žiri.

Od petka do nedelje, Mladi žiri će uz mentorstvo mlade filmske autorke Tamare Broćić, analizirati filmove iz ovogodišnje selekcije kratkometražnih filmova iz zemlje i regiona. Nakon uvodnog predavanja, odgledanih filmova na festivalu, grupa srednjoškolaca će analizirati sve aspekte filmskog stvaralaštva (režiju, scenario, fotografiju, montažu, glumu) i doneti odluku o najboljem kratkom filmu ovogodišnjeg festivala. Svi zainteresovani mogu se prijaviti ovde.

PAFF ove godine ima i bogat prateći program, pa će posetioci biti u prilici da učestvuju na radionicama, prisustvuju filmskoj šetnji gradom Pančevom i da uživaju u bogatom muzičkom programu.

Prvog dana festivala, 19. januara, u okviru muzičkog programa u foajeu Kulturnog centra nastupiće beogradski bend Turbo Trans Turisti, a nakon toga DJ-evi Bukazić i Shikl u Štab Pogonu. Tokom drugog dana, muzički program festivala rezervisan je za Štab Pogon gde će posetioci imati prilike da čuju muzički sastav Benjd, a nakon toga i set pančevačkih DJ-eva - Damjana i Dju Dju-a. Poslednji dan festivala, 21. januar, tradicionalno je rezervisan za karaoke veče koje će biti održane u Pogonu.

Pančevo Film Festival je organizovan od strane istoimenog udruženja građana, a u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva. Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije kroz projekat Povratak Pančevo Film Festivala - PAFF 2.0.

PAFF je manifestacija posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije i filmova koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici. Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika. Organizacioni tim festivala, takođe, čine mladi entuzijasti.

Za detaljan programa pratite Facebook i Instagram stranicu festivala.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..