Deseti po redu beogradska proslava svetskog dan krakometražnog filma i 10. rođendan udruženja Filmkultura održaće se 21. decembra od 17h do 00h u baru Sprat u Cetinjskoj, a publiku očekuju projekcije uspešnih domaćih kratkih ostvarenja i onih do sad nikad viđenih, ozbiljni i manje ozbiljni razgovori, kao i poigravanje sa filmskom trakom. Ulaz na sve programe je besplatan! Najkraći dan je festival kratkometražnog filma koji se tradicionalno širom sveta održava najkraćeg dana u godini – 21. decembra, a udruženje za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture, Filmkultura, započelo je sa radom upravo manifestacijom Najkraći dan, u Beogradu prvi put održanom na zimu 2013. godine.

Najkraći dan neprestano menja i unapređuje svoj filmski i prateći program, koji je u prethodnim izdanjima predstavljao raznovrsne filmove, od izbora kratkog metra Evropske filmske akademije do studentskih i amaterskih regionalnih ostvarenja. Brojne kolege, institucije i neformalni umetnički prostori bili su deo ovih manifestacija u organizaciji, žiriranju, selektovanju – od studenata umetničkih fakulteta do vodećih regionalnih autora; od Dvorane Kulturnog centra Beograda do Kvake 22; od Filmskog centra Srbije do skejterskog Samita nesvrstanih. Raznovrsnost i otvorenost Najkraćeg dana privlači sve više raznorodne publike i pruža priliku stotinama kratkih filmova za bioskopsko prikazivanje, sa posebnim fokusom na mlade autore, zbog čega je razvijeno i nekoliko edukativnih programa, pa čak i jedna kratka rezidenciju. Najkraći dan proširio se prethodne godine i na leto, prirodno deo programa deleći sa gledaocima upravo Najdužeg dana u godini.

Najkraći dan održava već 10. put i u ime ovog malog jubileja tim Filmkulture pokušava da sumira sve što je ovaj festival bio do sada: od celodnevnog filmskog maratona do poligona za filmsko obrazovanje mladih. Zato se, između ostalog, inicira i razgovor o smislu i dometu filmske edukacije, a u koji su pozvani da učestvuju svi onih koji smatraju da ih se ova tema direktno ili indirektno tiče. Posebno su pozvani oni koji imaju ideje za radionice, a ne znaju gde da ih smeste (kontekstualno, organizaciono, strukturalno).

17.00h - 18.15h │ KRATKI, KRAĆI

Projekcija filmova nastalih na radionicama Filmska sekcija (Filmkultura i Jugoslovenska kinoteka) i Brzinska radionica alternativnog filma (Akademski filmski centar, Dom kulture Studentski grad), prvi put pred publikom predstavlja filmove srednjoškolaca, studenata i mladih filmskih profesionalaca, neopterećene žanrovima, rodovima ili formatima: čista filmska igra.

Filmovi sa Filmske sekcije:

Nar – Dunja Kunčer
Dan devojčice Ж – Lena Dimitrijević
Za šaku lajkova – Una Dimitrijević
Potpis, molim – Katarina Vratonjić
Buka – Miloš Jevtović
16 – Mila Boranijašević, Neva Atonijević
Mil millas – Milica Krnjaja
Vidim tebe – Tijana Guberinić
MILIMIR – Vasilije Ponjević
יוסף – Jovana Čikić
Jutarnja rutina – Nikola Pejin

Filmovi sa Brzinske radionice alternativnog filma:

Komunisti dižu hram, Katarina Micić
Va(l)janje u vremenu, Vasilije Bujaković
Тron, Katarina Bugarin
O(ne)običavanje, Ljubica Blagojević
Images from the Temple, Ivan Velisavljević
Runnin, Jana Radović
Da li ste čuli vi za Marksa, Milan Milosavljević
Ljudi iza skupštine, Andrea Poljak
Ponedeljek, Nadja Šičarov
Danas Oblačno i Maglovito, Nađa Ranđelović
Patuljasta planeta, Anja Bilanović
Sjutra, Marko Dabović

18.30h - 19.00h │ RADNA STANICA 8mm

Poigravanje i razotrkivanje najsvežijeg projekta Filmkulture, Sećanja na traci, koji je posvećen prikupljanju, dokumentovanju, digitalizaciji i arhiviranju porodičnih snimaka na 8mm i S8mm filmskim trakama, kao važnog istorijskog dokumenta nekadašnjeg svakodnevnog života.

Da li i vi kod kuće čuvate porodične uspomene na filmskim trakama, ali nemate znanje i opremu da ih pogledate? Pozivamo vas da nam se pridružite i donesete svoje filmske rolne. Možete naučiti kako se o njima pravilno brine i da provirite u trenutke iz prošlosti vaših porodica. Dobrodošli su i svi drugi koji bi želeli da na nekoliko sati urone u svet analognog filma i saznaju kako funkcioniše oprema za filmove na malim formatima. U 18.30h je otvaranje, a stanica će biti otvorena cele večeri!

19.00h - 20.00h │ FILM VAN ŠKOLSKIH KLUPA

Otvoreni razgovor o neformalnoj filmskoj edukaciji inicira okupljanje kolega koji se, kao i Filmkultura, godinama bave filmskim radionicama i filmskom edukacijom u najširem smislu. Naziv razgovora je inspirisan knjigom Živojina Pavlovića „Film u školskim klupama” i biće neformalan – više dijalog nego tradicionalno shvaćen panel. Razgovor je pre svega namenjen saradnicima, studentima, profesorima srednjih škola (koji neretko imaju aspiracija ka filmskim i dramskim radionicama). Govoriće se o metodama i iskustvima, a publiku će biti takođe pozvana da se uključi. Od kolega iz drugih inicijativa i organizacija pridružiće nam se: Slobodna Zona Junior, Atelje Kinema, Akademski filmski centar, NFC Filmart, Valjevski filmski susreti, Filmoskopija, Satibara.

20.00h - 21.30h │ DUGA GODINA, KRATKI FILMOVI

Ova retrospektivna selekcija sakuplja kratke igrane, dokumentarne i animirane filmove mladih domaćih autora i autorki, koji su tokom ove godine prikazani (a neki i nagrađeni!) na lokalnim festivalima čiji su celokupni ili pojedini programi posvećeni kratkometražnim ostvarenjima.

Martovski
ID, r. Ana Pakljanac

Čovek, prisiljen da se konačno suoči sa unutrašnjim problemima, iznenada se nađe u nepoznatom, napuštenom prostoru, iz kog ne pronalazi izlaz, dok ne složi sve kockice na mesto.

Beldocs
LOPTE, r. Gorana Jovanović

Fudbalski stadioni već dugo važe za mesta predviđena za raspirivanje mržnje i konflikata, a svaki incident koji prati fudbalske mečeve momentalno se seli na naslovnice tabloida. U međuvremenu, vojske šest bivših jugoslovenskih republika se sastaju svake godine već preko jedne decenije i igraju mali fudbal u ime mira, u skoro potpunoj medijskoj tišini.

Bašta fest
U RAMENIMA, r. Tara Gajović

Majka i ćerka se vraćaju kući nakon porodične proslave u obližnjoj kafani. Na putu do kuće susreću se sa osobama iz njihove prošlosti. U toku puta shvataju da i dalje ne znaju sve jedna od drugoj.

Filmski front
5/3/0, r. Danilo Stanimirović

Nakon uznemirujuće vožnje u taksiju punom muškaraca, i još gore prve noći sa dečkom nakon rođendana; Saška je prinuđena da se kući vrati sama u autu sa taksistom koji je ovog puta tera da pređe napred na suvozačko sedište.

Slobodna zona
DUHOVI NA MOJIM LEĐIMA, r. Nikola Stojanović

Tinejdžerka Sara putuje u mali provincijski grad da prisustvuje komemoraciji svoje bake. Mirno selo je okupirano izgradnjom nove pruge. Dok se bori sa svojim strahovima, Sara pronalazi utočište u radniku sa gradilišta.

Festival autorskog filma
SRCE, r. Gvozden Ilić

Djevojka luta gradom kako bi uzela svoje srce i odnijela ga svom dečku. Ali postoji jedan problem; srce je prestalo kucati.

21.30h - 00.00h │KRATKI FILMSKI SUSRETI

Proslavom 10 godina udruženja Filmkultura, uz odabrani saundtrek, okuplja prijatelje, poznanike, kolege, saradnike i sve one koji žele da zajedno nazdrave deceniji punoj radionica, projekcija, inicijativa i vrednih poznanstava, a pre svega rada sa mladima i još mlađima – koji će se nastaviti sa još većom posvećenošću.

Filmkultura je već deset godina posvećena edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, a projekti i događaji udruženja usmereni su od samog početka ka razvoju publike i neformalnom obrazovanju dece i mladih. Programi teže usavršavanju znanja studenata, kritičara, autora i drugih filmskih profesionalaca koji aktivno promišljaju savremena kinematografska, stvaralačka i društvena pitanja, te filmsku kulturu, nasleđe i teoriju. Kreativni sadržaji posvećeni najširoj publici, dok su radionice namenjene najmlađoj i nešto starijoj generaciji gledalaca i poznavalaca pokretnih slika. Filmkultura teži filmskom zajedništvu i oslanja se na bogatu tradiciju srodnih filmskih zajednica i kino klubova, svojevrsnih kružoka od kojih neki i dalje uspešno postoje kao utočišta za strastvene gledaoce i autore.

Osnivači Filmkulture su filmski profesionalci iz različitih oblasti: Milan Stojanović, Andrijana Stojković, Vanja Kovačević, Marija Stojanović, Jelena Stanković i Maša Seničić.

Višemesečni slojevit obrazovni program Filmkulture, Filmska sekcija (u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom), postoji od 2021. godine, a neki od filmova treće generacije učesnika biće prikazani na 10. Najkraćem danu. Projekat vode i osmišljavaju Maša Seničić, Jovan Marković i Radiša Cvetković, dok na njemu gostuju brojni filmski profesionalci koji učesnicima govore o svom iskustvu rada na filmu u različitim sektorima. Osnovana kao prostor za edukaciju srednjoškolaca, te za posvećen dijalog i razmenu znanja, Filmska sekcija je postala i mesto okupljanja, a iz nje je nastao i ШАРФ, list za kritičko promišljanje filma, koji se besplatno distribuira u zgodnom A3 formatu. U njemu je moguće pročitati razmišljanja srednjoškolaca o aktuelnim filmskim naslovima sa nedavno završene Slobodne zone, Festivala autorskog filma i iz bioskopa. ШАРФ #3 će takođe biti moguće saviti i poneti sa sobom sa Najkrećeg dana.

Najsvežiji edukativno-arhivatorski program Filmkulture publici se predstavlja upravo 21. decembra, a u pitanju je Sećanja na traci, projekat utemeljen na isticanju vrednosti amaterskih filmova i praksi amaterskog filmskog stvaralaštva u zemljama bivše Jugoslavije, što čini prikupljanjem, dokumentovanjem i digitalizacijom amaterskih filmova. Sa potrebom da filmove učini dostupnim njihovim autorima a i sadašnjim i budućim generacijama kao alternativne istorijske dokumente, Sećanja na traci Filmkultura razvija prema dosadašnjem iskustvu inicijatorke i vođe projekta Nadje Šičarov.

Dobrodošli na Najkraći dan!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..