U Domu kulture "Studentski grad"  je proglašenjem najboljih filmova, zatvoren festival Alternative film/video 2023. Na listi značajnih ostvarenja našli su se sledeći filmovi: Pikseli Orijenta – Voren Čen (Kanada), UljeMesecNoć – Ana Malina (Nemačka) i Demonstracija smelosti– Hind Mezaina (Ujedinjeni Arapski Emirati), film koji je poneo i nagradu Sonja Savić, a koju festival dodeljuje u partnerstvu sa Umetničkom galerijom Nadežda Petrović, iz Čačka. Festival Alternative film/video, održava se od 1982. godine, a osnivač i organizator festivala je Akademski filmski centar,  Doma kulture "Studentski grad" (u nastavku je Odluka žirija)...

ALTERNATIVA 2023
Odluka žirija

Pikseli Orijenta – Voren Čen (Kanada)

Komični prikaz Zapadnih medijskih prikaza istočnoazijske dijaspore uz razigranu upotrebu reklama, sitkoma i zvučnih zapisa podeljenih u poglavlja. Orijentalizam i egzotika su dekonstruisani u svojim vizuelnim, komodifikovanim predrasudama o "dalekom istoku", kako bi otkrili fatamorganu „autentičnosti“.

UljeMesecNoć – Ana Malina (Nemačka)

Ovaj film pun formalnih eksperimenata vešto prevodi digitalne greške i kompjutersku estetiku u analogni materijal i papirne isečke. Poruke o greškama i zvučni pejzaži sa računara iz 90-ih su prikazani u duploj ekspoziciji preko mrtvih tela i portreta žena. Mešanje figurativnih i apstraktnih motiva stvara slike koje podsećaju na emocionalni pejzaž nakon nasilja.

Demonstracija smelosti– Hind Mezaina (Ujedinjeni Arapski Emirati), takođe dobitnik Nagrade "Sonja Savić" koju Alternative film/video festival dodeljuje u partnerstvu sa Umetničkom galerijom "Nadežda Petrović" iz Čačka.

Živo, šareno i radosno podrivanje maskuliniteta – arhivska rekontekstualizacija, dekonstrukcija i subverzija orijentalizma. Žiri ceni vizuelno poigravanje sa Emiratima u videu o preplitanju takmičenja u disko-plesu i tradicionalnog plesa.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..