Debitantski film baskijske autorke Estibalis Uresole Solaguren, „20.000 vrsta pčela”, nominovan za Nagradu „Goja” (španski ekvivalent Oskaru) u rekordnih 15 kategorija, od sutra je na repertoaru domaćih bioskopa. Članovi Španske filmske akademije nominovali su „20.000 vrsta pčela” (20,000 Species of Bees / 20.000 especies de abejas) za najbolji film, originalni scenario, reditelja debitanta, glavnu glumicu (Patrisija Lopes Arnais), sporednu glumicu (Ane Gabrain, Iciar Laskano), sporednog glumca (Marčelo Rubio), fotografiju, montažu, scenografiju, produkciju, šminku &frizuru, kostim i specijalne efekte.

Film je imao svetsku premijeru na Berlinskom festivalu, gde je devetogodišnja Sofija Otero nagrađena Srebrnim medvedom za najbolju glavnu ulogu, čime je postala najmlađi laureat u istoriji Berlinalea.
 
Sofijin lik Aitor/Lusija, sa majkom i ostalim članovima njene šire porodice, leto provodi u kući gde se gaje pčele, dolazeći do spoznaja koje će im svima zauvek promeniti živote. Dete traga za identitetom u ranoj fazi svog odrastanja, pitajući se zašto nije kao drugi, a majka joj pomaže da se izbori sa tim i sama uhvaćena u ambivalentnosti nasleđa koje je ponela od svojih roditelja.
 
- „20.000 vrsta pčela” je prozor u neki drugi svet, približava vam stvarnost koja nije vaša i nema nikakve druge namere sem da promeni način na koji posmatrate taj svoj svet ili, u najmanju ruku, da vas natera da taj način preispitate. Nije mi ideja da ulazim u rasprave niti da namećem bilo kakvu istinu. Bila bih zadovoljna i ako bih samo pokrenula razgovor, diskusiju, kako bismo bolje razumeli jedni druge - izjavila je Estibalis Uresola Solaguren, rediteljka i scenaristkinja filma, na konferenciji za medije u Berlinu.
 
Film je imao domaću premijeru na 19. Slobodnoj zoni, a u od 7. decembra je na repertoaru bioskopa DKC, Kolarac, UK Parobrod, Takvud, mts Dvorana, Cineplexx Ušće, KC Kruševac, KC Vrnjačka Banja i KC Leskovac, u Gornjem Milanovcu, Boljevcu i Subotici.
 
Distributer je Five Stars Films.
 

FOTO Five Stars Films - Promo

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..