Novi projekat mladih filmskih autora DokZima - Smotra dokumentarnog filma biće održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. Tokom manifestacije biće prikazana četiri domaća dokumentarna ostvarenja. Publika će imati priliku da svake srede u decembru u Beogradu u Dvorani Kulturnog centra Beograda i svakog četvrtaka u Kulturnom centru Novog Sada (KCNS), razgovara sa autorima nakon projekcija. U sredu, 6. decembra u DKC-u u 20 časova, a potom u četvrtak, 7. decembra u 19 časova u KCNS biće prikazan film „Flašaroši“ autora Nemanje Vojinovića.

Film je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, kao i nagradu za najbolji film u regionalnoj selekciji festivala Slobodna zona.
 
„Flašaroši“ su dokumentarna vestern drama o fascinantnom svetu sakupljača plastičnih flaša u Vinči i donkihotovskoj borbi Janike, bivšeg boksera, da održi svoju grupu flašaroša na jednoj od najvećih nesanitarnih deponija na svetu.
 
U želji da osveži, podseti i angažuje publiku, kroz domaće dokumentarne filmove i razgovore sa autorima, DokZima predstavlja platformu za promociju neretko skrivenog sveta domaćeg dokumentarnog filma bioskopskoj publici. Smotra bi trebalo da funkcioniše kao dodatna spona između filma i distributera koja će uz pomoć projekcija u dva grada pokušati da podstakne širu publiku da se vrati u bioskop.
 
U okviru programa DokZima biće prikazani i filmovi „Prizvan i pozvan“ Luke Papića i Srđe Vuča (13. i 14. decembra), „Srećna nova, Jivu“ Mladena Kovačevića (20. i 21. decembra) i „Telenovela: Sivo u koloru“ Filipa Martinovića (27. i 28. decembra).
 
 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..