Filmska konferencija pod nazivom ,,RAMPA” održana je 2. i 3. decembra na Fakultetu dramksih umetnosti. Učesnici Konferencije bili su najeminentiji/je filmski/e stvaraoci/teljke iz Srbije, poput Dragana Bjelogrlića, Srdana Golubovića, Čarne Vučinić i Maje Miloš. RAMPA je konferencija filmskog stvaralaštva koja panel razgovorima ima za cilj da poveže profesionalce iz filmske industrije sa mladim autorima koji će to jednog dana biti. Umrežavanjem dve generacije otvorili su diskusiju o trenutnoj situaciji u filmskoj industriji u zemlji, regionu i inostranstvu. Time su profesionalcima pokazali da mladi ljudi postoje u ovoj industriji, a mladima dali do znanja da i oni mogu da učestvuju.

Neke od tema panela sa Konferencije bile su ,,Ko odlučuje o svrsi filma?”, ,,Da li se gluma danas zanemaruje?”i  ,,Kolika je vrednost dobrog scenarija?” Poznati glumci, režiseri i producenti koji su se pridržili razgovoru bili su Dragan Bjelogrlić, Srdan Golubović, Anita Ognjanović, Anđela Jovanović, Čarna Vučinić, Maja Miloš i mnogi drugi.

Kako organizatori Konferencije kažu, pružanjem prilike da o industriji razgovaraju sa profesionalcima, ali i mladima, kao nosiocima promena i budućih filmskih ostvarenja koje će oblikovati vrednosti društva koje je pred nama, dobija se šansa za kvalitetnu razmenu mišljenja i ideja, kao i podstrek za dalje stvaranje i promenu.

Na konferenciji RAMPA, publika je imala priliku i da uživa u selekciji studentskih filmova, gde su mladi filmaši kroz raznolike žanrove i teme izrazili svoju umetničku viziju. Ovi filmovi donose svež pristup i autentičnost, istražujući širok spektar ljudskih iskustava, od intimnih priča do društvenih izazova. Svojim filmovima, mladi režiseri su sasvim sigurno naveli publiku na razmišljanje i preispitivanje sopstvenih uverenja, ali i inspirisali ih da nastave da se interesuju za film i njegovo mesto na domaćoj sceni.

Neki od prikazanih radova bili su: ,,My own private bolničko imanje” Petra Lakića, “Alibaba” Teodora Ioana Vlad Pope, ,,Pera ne zna kad mu se žena porodila a kamoli nilski konj” Teodore Arsić, ,, Zašto mama vazda plače?” Karmen Obrdalj i mnogi drugi.

Organizatori događaja su studenti Fakulteta dramskih umetnosti sa Katedre filmske režije.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..