U nastavku programa DOK CINEMA DOB, 7. decembra od 20:00 u sali Amerikana Doma omladine Beograda, biće održana projekcija i razgovor o filmu "SREĆNA NOVA, JIVU", reditelja i scenariste Mladena Kovačević. Sa njim će razgovarati Jovana Nikolić, producentkinja, a ulaz je slobodan. "SREĆNA NOVA, JIVU" (dokumentarni film I 93 min. I 2020 I Srbija, Švedska, Francuska, Nemačka, Belgija). Komunistički ideali su odavno izbledeli u kineskom gradu Jivuu, u kome se u preko 600 fabrika, Božić i Nova godina proizvode za ceo svet. Fabrički radnici mogu da priušte najnovije iPhone-e, ali i dalje spavaju u zagušljivim spavaonicama, migranti u sopstvenoj zemlji.

Posebno su mladi umorni od fabrika. U procepu između komunističke tradicije i popularnog kineskog sna o uspehu, oni sanjaju o biznisima, bogatstvu, slobodi i ljubavi.

Režija i scenario: MLADEN KOVAČEVIĆ, kamera: MARKO MILOVANOVIĆ, muzika: OLOF DREIJER, montaža: JELENA MAKSIMOVIĆ, dizajn zvuka: PATRIK STROMDAL, asistent postprodukcije zvuka: PAVLE KOVAČEVIĆ, produkcija: IVA PLEMIĆ DIVJAK za HOROPTER (RS), MARIO ADAMSON i RUTH REID za SYSIFOS FILM PRODUCTION (SE), u koprodukciji sa: JASMINA SIJERČIĆ za BOCALUPO (FR), HEINO DECKERT za MA.JA.DE (D), THIERRY DETAILLE za VISIBLE FILM (BE).

Mladen Kovačević je scenarista, reditelj, i producent međunarodno priznatih dugometražnih dokumentarnih filmova koji su prikazivani u selekcijama Roterdama, Karlovih Vari, Visions du Réel, IDFA, Hot Docs, DOK Leipzig, FIDMarseille, CPH:DOX, i preko stotinu drugih festivala, gde su osvojili brojne nagrade. „Anplagd“ je njegov debitantski film sa kojim je osvojio 11 nagrada i postigao veliki međunarodni uspeh projekcijama na preko 100 festivala. Njegov drugi dokumentarni film „Zid smrti, i tako to“ imao je svetsku premijeru u takmičarskoj selekciji festivala Visions du Réel (2016), i osvojio je nagrade za najbolji film i najbolju kameru na Beldocsu (2016), kao i nagradu za najbolju muziku i dizajn zvuka na Martovskom festivalu (2017). Film “4 godine u 10 minuta” osvojio je specijalno priznanje žirija festivala Visions du Réel Nyon (2018), kao i nagradu za najbolji film festivala Beldocs (2018), posle čega su iste godine usledile projekcije na festivalima Hot Docs i IDFA (u kategoriji Best of Fests). Za isti film dobio je specijalna priznanja žirija na Zagrebdox (2019) i Martovskom festivalu (2019). Film  “Srećna Nova, Jivu” premijerno je prikazan u okviru selekcije Rotterdam’s Bright Future (2020), a zatim na Hot Docs (2020) i Sarajevskom filmskom festivalu (2020), na kojem je osvojio i Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Niz uspeha nastavlja svetskom premijerom filma “Još jedno proleće” (2022) u Karlovim Varima, posle koje je prikazan i u Roterdamu.
DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije su praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

Autorka programa: Jovana Nikolić, producentkinja

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..