Sinoć je u Domu kulture "Studentski grad", proglašenjem nagrađenih filmova, zatvoren 3. MEĐUNARODNI FESTIVAL NEMOG FILMA ĆUTANJE JE ZLATO. Nagrada Zlatno ćutanje Ex aequo (dele dva filma). Urednik Filmskog programa DKSG i umetnički direktor festivala Igor M. Toholj zahvalio se svim gostima, učesnicima i članovima žirija, koji je radio u sastavu: mr Milica Lapčević, mr Boris Balta i mr Dragan Dimčić. Selektor takmičarskog programa festivala bio je Petar Mitrić.

NAGRAĐENI:

1.Asterion
2. Oticanje / The Leak

Specijalno priznanje- Special mention

1. Poluboginje / Demi Godesses
2. Reprodukcija / La Reproduction

Asterion i Oticanje dva su filma koja su se celovitim filmskim utiskom plasirali za Glavnu nagradu festivala.Na autentičan način svaki u  svom žanru predstavili su ubedljive autorske poetike i promišljanje nemog filma u savremenom trenutku.Dok se u Asterionu odsustvo zvuka odnosno tišina pojavljuje kao aktivan element koji ističe i podržava narativ u Oticanju tišina povećava sugestivnost priče koja ocrtava psihičko stanje glavne junakinje.U oba filma kamera montaža i ostali elementi produkcije su na visokom profesionalnom nivou.Stoga ova dva ostvarenje ravnopravno dele glavnu nagradu,ujedno afirmišući nemi film kao medij za izraz mitoloških,psiholoških i ezoteričnih doživljaja.

Utemeljen  u igri percepcije film Reprodukcija nagradjen je  za Ideju koja je dovela do nadahnute,nesavršene realizacije.Upečaljiv lik glavnog junaka u buresknim epizodama vodi nas kroz urbanu svakodnevicu potpune usamljenosti i izolacije, uz onirične epizode i udvajanja prizora na neočekivan način.Ne gubeći veru u realnost izmedju Rene Magrita i Tin Tina glavni junak ispunjava film toplinom kroz seriju duhovitih preokreta.

Poluboginje je film nagradjen za grafičko vizuelni utisak i uspeli animaciju pažljivo odabranih likovnih elemenata u duhu dadaizma i nadrealizma.Nasuprot ovim formama sa početka XX veka sadržaj filma je veoma savremen i sa osobenim humorom i lucidnošću interpretira kanon rodnih uloga, iz subjektivne vizure uz elemente psihoanalize i simbolizma u vešto ukomponovanoj vizuelnoj celini.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..