Međunarodni festival nemog filma ĆUTANJE JE ZLATO, održaće se po treći put u Domu kulture „Studentski grad“, od 20. do 22. novembra. Nakon dva izdanja ovaj festival u nastajanju još uvek krči put i otkriva slojeve ispod kojih krije svoju misiju, probijajući se kroz nikad gušću šumu filmskih festivala i kulturnih događaja svake vrste tokom novembra. Održava se po prvi put u rekonstruisanoj maloj sali DKSG, u kojoj je pravi kinematografski ugođaj sada zagarantovan.

Tokom tri dana u takmičarskom programu (selektor Petar Mitrić) predstavićemo 17 kratkih nemih filmova, od kojih je većina nastala u tekućoj godini. Program će započeti Asterion, snimljen na 16mm filmskoj traci, selektovan za oficijelni program festivala u Lokarnu, kao i kandidat za Evropsku filmsku nagradu.

Kako je koncept projekcija u ovom programu zasnovan na izvođenju i snimanju novonastalog saundtreka, improvizovanu muziku izvodi duo dr Katarina Ranković/Lady K, pijanistkinja i kompozitorka i Izvanredni Bob, audio-vizuelni umetnik.

U fokusu retrospektivnog i edukativnog progama festivala je Sovjetska filmska avangarda, tačnije, njene tendencije, uticaji i odjeci koji su još uvek vidljivi i uticajni u javnom medijskom prostoru.

U tom smislu, pored projekcija tri retaurisana i digitalizovana remek dela S.M. Ejzenštajna-Štrajk, Oktobar i Generalna linija, na otvaranju festivala videćemo ne manje značajan, povodom stogodišnjice prikazivanja (1921-2021.) restaurisan film Hronika građanskog rata, Dzige Vertova, izgubljen tokom dugog vremenskog perioda + kratki film  iznenađenja. Takođe, u ovom segmentu programa, slušaćemo i gledati 3 predavanja koja otkrivaju do sada manje poznate aspekte ove teme posvećene filmskoj avangardi za vreme i posle Oktobarske revolucije, čiji autori su red. prof. FDU mr Dragan Dimčić, Vladimir Šojat i Adam Ranđelović.

Ali to nije sve -u samom finalu, imaćemo priliku da prisustvujemo i premijeri doktorske disertacije koja predstavlja odnos Zvezde subjekta i nad-koda u kinemtografiji do pojave zvuka 1927, mr Borisa Balte, kao i specijalno dizajniran i osmišljen program Celuloidna muzika -projekciju misterioznih filmskih traka sa 16mm kino projektora, uz koju improvizovanu muziku ponovo izvode naši gorepomenuti umetnici, ovog puta, skoro pa “vezanih očiju”, bez prethodnog gledanja.

Festival, odlukama žirija (Milica Lapčević, mr Boris Balta, red. prof. FDU mr Dragan Dimčić)
dodeljuje i glavnu nagradu Zlatno ćutanje najboljem filmu, a i poneko specijalno priznanje.

Ovaj festival se, za razliku od drugih, održava udarnim danima radne nedelje, koji nisu rezervisani samo za relaciju
kuća-posao-kuća-daljinski upravljač-trosed ili fotelja, već i za jedinstveno audio-vizuelno iskustvo u kome oživljavamo stare i oplemenjujemo nove filmove.

Vidimo se u DKSG !

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..