Najbolji filmovi:  ‘’Vodič za obalska utvrđenja’’, autorke Tijane Petrović i ’’TrećIII’’, autora Karima Kasema. Film ‘’Sestrinstvo suve saune’’, autorke Ane Hints dobitnik Eurimaž Audencija nagrade za najbolju režiserku. Nagrade šesnaestog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs 2023, dodeljene su večeras u Jugoslovenskoj kinoteci. Tokom prethodnih 7 dana prikazano je blizu 100 filmova u 12 različitih programskih celina. U selekciji Srpski takmičarski program bilo je ukupno 12 filmova. Za najbolji film proglašen je film ’’Vodič za obalska utvrđenja’’ autorke Tijane Petrović. Nagrada za najbolju montažu dodeljena je mladim stvaraocima srpskog filma koji obećavaju, a to su Luka Papić i Srđa Vučo za film "Prizvan i pozvan’’.

Za najbolju kameru nagrada je pripala filmu ’’Aurorin san’’ Dragane Jovanović.

U Međunarodnom takmičarskom programu, nagradu za najbolji film dobio je film ’’TrećIII’’, autora Karima Kasema, dok je Specijalno priznanje pripalo filmu ’’Zbogom divljaku’’, autora Serhija Guatakira Sarmienta:

U selekciji Kratkom takmičarskog programa nagrada za najbolji film pripala je filmu ’’Silos u budimpešti’’, autorke Žofije Pacolaj, a specijalno priznanje dobio je film ’’Zlo vatre’’, rediteljke Alis Brigo.

Ovogodišnji Beldocs festival je domaćin prestižne međunarodne nagrade Eurimaž Audencija (Eurimages Audentia), koja se dodeljuje po osmi put za najbolju režiserku. Dobitnica ove nagrade je autorka filma ’’Sestrinstvo suve saune’’ Ana Hints.

Foto: Vidoje Manojlović

Šesnaesti Beldocs festival zatvoriće sutra film ’’Gru tu je’’ koji su režirali Rene Miškolci i Bojan Vinulović, a pre same projekcije u Domu omladine Beograda, biće uručena nagrada za najbolji evropski film po izboru publike, koja se dodeljuje pod pokroviteljstvom Delegacije EU u Srbiji.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..