U petak, 3. februara 2023. u 20:00 // Tribinska sala Doma omladine Beograda u okviru Ciklusa tribina: GNEVNI FILMOVI, održaće se tribina: „Nismo li svi onim babuška-lutkama nalik?“ Učestvuju: reditelji Matija Gluščević i Dušan Zorić, producentkinja Čarna Vučinić i i direktor fotografije Aleksa Radunović. Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari. Ciklus „Gnevni filmovi“ u Domu omladine Beograde otpočeće novu sezonu tribinom u čijoj žiži će biti srpski celovečernji igrani film „Da li ste videli ovu ženu?“.Svetska premijera filma održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji, na kojem je montažerka Olga Košarić dobila specijalno priznanje u kategoriji umetnika do 40 godina.

Na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu film je osvojio i Gran pri “Aleksandar Saša Petrović”, a ovo ostvarenje ovenčano je festivalskom nagradom i u Bangkoku.

Film donosi priču o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Glavnu ulogu tumači hrvatska glumica Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se: Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Reditelji su i autori scenarija filma, dok su direktori fotografije Aleksa Radunović, Marko Kažić i Milica Drinić. Montažerka filma je Olga Košarić. Dizajn zvuka potpisuje Luka Gamulin, a kostimografkinja je Kristina Savić. Scenografiju su radile Iva Ilić i Milena Grošin, a šminku Ana Bibić i Slađana Vujković. Originalnu muziku potpisuje Stipe Škokić poznat kao DJ Jock, a kao supervizor vizuelnih efekata radio je Vladan Đurić (studio Primer).

Film „Da li ste videli ovu ženu?“ producirala je Čarna Vučinić u ime „Non-Aligned Films“ iz Srbije, a koproducenti su Damjan Knežević, Tijana Drakulić, Stefan Ivančić i Tena Gojić. Pridruženi producenti su Dragana Jovović, Ognjen Glavonić, Nevena Petrović i Miroslav Đurđević. Film je realizovan u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije, Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda i Dinaridi Film iz Hrvatske. Film je podržao Filmski centar Srbije, a dobio je podršku i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Dušan Zorić i Matija Gluščević studirali su filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njihovi kratki filmovi prikazani su na velikom broju međunarodnih festivala, osvojivši nekoliko nagrada. Zorićev dokumentarac “Ljubav” (2017) imao je svetsku premijeru na festivalu Visions du Réel u Nionu, a zatim je prikazan na Beldocsu u Beogradu i na Sarajevo Film Festivalu, dok je njegov kratki igrani film “Strano telo” (2018) svetsku premijeru imao u programu “Horizonti” Venecijanskog filmskog festivala. Gluščevićev dokumentarac “Utopija” (2016) prikazan je na Pulskom filmskom festivalu i na Martovskom festivalu u Beogradu. Njegov kratki igrani film “Loop” (2017) imao je svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Lokarnu.



******************************************************************
Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu i/ili su pisali za „City Magazine“, „Vreme“, „Film New Europe“ i „Optimist“; a njihovi tekstovi objavljivani su na „Popboksu“, u i „NIN-u“, „Filažu“, „Presingu“… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana. Bili su i autori i voditelji filmskog podkasta „Prvi red“, a drugu godinu za redom po Srbiji vode filmsku radionu za decu i mlade „Kako se gleda film“ u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije. Novinari su i urednici filmskog časopisa „Vidimo se u bioskopu“. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..