U sredu. 20. jula, u Bioskopu Abazija na Paliću najavljeno je otvaranje Sale “Mira Banjac”, posvećene našoj glumačkoj legendi i počasnoj predsednici Festivala evropskog filma Palić. Mira Banjac je na predstavljanju sale koja će nositi njeno ime izjavila: “Ovo je trenutak u mom životu koji je napravio veliku tačku. Šta ja posle ovoga mogu da tražim? Dobiti bioskop i jedno ime, nije lako nositi. Ali ja sam srećna što se ova prostorija sada napunila entuzijazmom i radošću. Volela bih da ova sala bude uvek puna, i da u njoj bude puno mladih reditelja, glumaca, produkcija.

To bi za mene nešto značilo. Volela bih da ljudi dobiju nagradu na festivalu, u Sali Mire Banjac”.

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić, ovom prilikom je rekao: “Mira Banjac je glumačka legenda koja je obežila ne samo našu, već i kinematografiju regiona i Evrope. Posebno mi je drago i ponosan sam što je obeležila i ovaj naš festival koji već 30 godina pravimo da bude referentan, bitan, značajan”. O Bioskopu Abazija i novoj Sali on je dodao: “Dugi niz godina je ovaj objekat bio devastiran i napušten. Renoviran je u saradnji sa kolegama iz Otvorenog univertiteta Subotica, da bude mesto okupljanja za palićki festival, ali i mesto koje funkcioniše preko cele godine. Shvatio sam i da postoji potreba za još jednom salom i zamolio Miru da tu salu imenujemo po njoj. Iskreno sam srećan što je ona to prihvatila.

Mirjana Mira Banjac smatra se jednom od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske kinematografije. Tokom više od sedamdeset godina staža dobila je najveće esnafske nagrade i priznanja,: Dobričin prsten, Nagradu Žanka Stokić, Zlatnog ćurana, Statuetu Ćuran, Nagradu Pavle Vuisić, Statuetu Joakim Vujić, dve Sterijine nagrade, dve Zlatne arene, Nušićevu nagradu i mnoge druge.

Nagradu “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca, dobila je 2014. godine na 21. izdanju Festivala evropskog filma Palić.

Foto: Damir Vujković, dozvoljeno objavljivanje.

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..