U četvrtak, 14. oktobra 2021. u 20:00 // Dom omladine Beograda, sala Amerikana - Projekcija i razgovor o filmu “JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO”. Učestvuje: Marta Popivoda, rediteljka, scenaristkinja i producentkinja. Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja. ULAZ SLOBODAN! Film Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo bavi se izvođenjem ideologije u javnom prostoru, putem masovnih performansa. Autorka je analizirala filmske i video zapise iz posleratnog perioda (1945‒2000), fokusirajući se na masovne manifestacije (omladinske radne akcije, prvomajske parade, proslave Dana mladosti), kao i na javne proteste (studentski protest  1968. godine, studentske i građanske demonstracije 90-ih godina, prevrat  5. oktobra 2000. godine).

U  pitanju je istraživački film koji se bavi temom kako se jedno društvo menjalo kroz masovna izvođenja u javnom prostoru, ali i veoma lično gledište na istoriju socijalističke Jugoslavije i njen dramatični kraj. Film se završava pred vratima savremene demokratije i neoliberalnog kapitalizma u Srbiji, tražeći da promislimo zašto su građani tako lako napustili zamisli socijalističkog kolektivizma, bratstva i jedinstva, radničkih prava i besplatnog obrazovanja zarad, najpre, nacionalizma i rata, a zatim obećanja slobode i demokratije, za koje se  ispostavilo da znače individualizam i „divlji“ kapitalizam. Film je premijerno prikazan na 63. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Berlinale), a potom na brojnim festivalima internacionalnog karaktera. Predstavlja deo stalne postavke njujorškog muzeja savremene umetnosti MoMA.

Marta Popivoda je rođena 1982. godine u Beogradu. Bavi se filmom, video artom i kulturnim radom. U svojim radovima istražuje odnose sećanja i istorije, kolektivnog i individualnog, i ideologije i svakodnevnog života, fokusirajući se na antifašističke i feminističke potencijale jugoslovenskog socijalizma. Završila je studije filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i postdiplomske studije eksperimentalnog filma na Odseku za umetnost i medije Univerziteta umetnosti u Berlinu. Dobitnica je prestižne umetničke nagrade grada Berlina za vizuelne umetnosti, koja je po prvi put dodeljena umetniku iz Srbije, kao i Edith-Russ-Haus nagrade za mlade medijske umetnike. Bila je članica kolektiva Teorija koja hoda (TkH), a njen rad je predstavljen u galerijama i muzejima, kao što su Tejt Modern u Londonu, MoMA u Njujorku, M HKA u Antverpenu, Muzej moderne umetnosti u Ljubljani, Muzej savremene umetnosti u Beogradu itd. Trenutno živi na relaciji Berlin-Beograd.

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA - Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova „Pogrebnik“, „Kavijar Konekšn“ i „Nacionalni park“, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu „Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

“JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO”

Dokumentarni film I 62’ I 2013 I Srbija, Francuska, Nemačka

REŽIJA
Marta Popivoda

SCENARIO
Ana Vujanović, Marta Popivoda

MONTAŽA
Nataša Damnjanović

PRODUCENTI
Marta Popivoda, Alice Chauchat

PRODUKCIJA
Teorija koja Hoda, Les Laboratoires d’Aubervilliers

www.domomladine.org


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..