Sinoć je dodelom nagrada završen 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma Underhill Fest u Podgorici. Žiri u sastavu: Lejla Dedić – producentkinja AJB i selektorka AJB Doc, Dragan Nikolić - reditelj i Veliša Popović – producent odlučili su da specijalno priznanje žirija u REGIONALNOJ kategoriji dobije film POTREBA ZA MRŽNJOM (Recipe for Hate) u režiji Filipa Čolovića. Obrazloženje žirija: “Urgentnost i važnost ove teme, kao i hrabrost reditelja da progovori o svom najdubljem bolu, i najtežem gubitku, gubitku brata, ostavljaju nas bez daha, i bude u nama najdublje emocije.

Kroz slične gubitke i patnje drugih ljudi nismo ostavljeni bez nade da je promjena stanja u kojem se naša društva nalaze nemoguća, već naprotiv, ovaj film budi uspavani otpor u nama, da poželimo i sami da se uhvatimo u koštaca sa mrakom iz koga sve ovo naše društveno zlo dolazi, i da ga jednom za svagda svi zajedno pobijedimo.”

Film “Potreba za mržnjom” prikazan je u okviru regionalnog takmičarskog programa 24. septembra. Organizatori Underhill festivala podelili su ovu informaciju sa pratiocima na društvenim mrežama nakon projekcije filma: "Veče je obilježio razgovor sa rediteljem Filipom Čolovićem i čini nam se da za ovih 12 godina festivala nismo imali ovoliko pitanja iz publike na Q&A. Film ‘Potreba za mržnjom’ nikoga nije ostavio ravnodušnim."

Nagrada MASLAČAK u MEĐUNARODNOJ kategoriji pripala je filmu Kroćenje vrta (Taming the Garden) u režiji Salomé Jashi.

“Sve je više i više dobrih dokumentaraca, ali kada neki od njih uspije kroz svoju priču, prije svega slikama, što je ovdje slučaj, da pokaže veću i dublju metaforu našeg globalnog trenutka u kome živimo, onda možemo sa velikim zadovoljstvom potvrditi da se tu radi ne samo o dobrom dokumentarcu, već o izuzetnom filmu. “Kroćenje vrta” svedenim opservacijskim sredstvima donosi jednu nevjerovatnu priču o čovjeku i prirodi, o prirodi i ljudskom društvu, o bogatima i siromašnima, o migraciji, i o jednoj maloj zelenoj tački nade, na nepreglednom bespuću svih naših želja, mogućnosti, ambicija, nadanja i stradanja, modernu dokumentarnu bajku o drveću koje se sa svojim korenjem odcijepilo od svog rodnog tla, i otisnula u nepoznato, u potragu za nekim boljim svetom.”

Tročlani žiri je odlučio da SPECIJALNO PRIZNANJE u MEĐUNARODNOJ kategoriji dobije film Insajder (The Mole Agent) u režiji Maite Alberdi.

“Genijalnost narativne strukture, same postavke priče i zapleta navodi nas na trenutak na ideju da gledamo neki duhoviti igrani film, ali vrlo brzo nas emocije preplavljuju i shvatamo da za ljubav, kao i sve druge emocije, kroz koje kao rolerkoster prolazimo sa junacima ovog filma, ne postoje starosne granice.  Ova priča o špijunu  u jednom staračkom domu na jedan krajnje neposredan način pogađa sve ljude,  jer ona govori o tome da na putu kojim idemo sa ciljvima i željama koje nosimo i kojima stremimo, često naša svrha na ovom mjestu, i u ovom životu, ima neki drugi plan sa nama. Ako uspijemo, kao glavni junak ove priče, ali i kao svaki uspješan dokumentarista, što rediteljka ovog ostvarenja nesumljivo jeste, da prepoznamo taj momenat, i da mu se bez ostatka predamo, onda nismo daleko od samog centra mete.”

Nagradu MASLAČAK u REGIONALNOJ kategoriji dobio je film NUN OF YOUR BUSINESS u režiji Ivane Marinić Kragić.

“Nerijetko teme koje se bave pitanjima o jednakim pravima i slobodama za sve ljude, ma kojih seksualnih opredeljenja bili, zaglave na tom prvom stepeniku, na toj samoj temi kojom se bave. Ivana Marinić Kragić je jedna hrabra i prije svega duhovita Splićanka, a usput i rediteljka ovog filma, koja uspješno nadilazi sve moguće zamke ove tema i to na kakav način! Inovativnim, svježim i modernim rediteljskim postupkom, ona nas sve vrijeme miluje i nježno navodi na smijeh tamo gdje je u pitanju najdublja emotivna drama kroz koju su njene junakinje prolazile zajedno sa njom.  Duhovit i genijalan film o časnim sestrama i njihovoj potrazi za Bogom, kroz koju one konačno pronalaze ljubav i jedna drugu!”
Sve odluke žiri je donio jednoglasno.

Nagradu publike 12. UnderhillFesta dobio je film BLIZANCI SATKANI OD SNA (Twins Woven from Dreams) u režiji Seada Šabotića i Lee Vahrušev s prosječnom ocjenom 4,9.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..