U četvrtak 30. septembra i petak 1. oktobra 2021. od 20:00 u Domu omladine Beograda, sala Amerikana, je retrospektiva filmova Vlatka Grlićam a program je realizovan u saradnji sa CRNOGORSKOM KINOTEKOM. Gosti: SRDAN GOLUBOVIĆ & SRĐAN VUČINIĆ. Moderator: JOVANA NIKOLIĆ. Ulaz je slobodan! VLATKO GILIĆ je rođen 1935. u Podgorici. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Njegov opus od dvanaest kratkih igranih i dokumentarnih filmova, nastalih krajem šezdesetih i tokom sedamdesetih godina XX veka smatraju se jednim od najvećih kreativnih uzleta jugoslovenske kinematografije.

Gilić je 1971. godine na filmskom festivalu u Berlinu dobio “Srebrnog medveda” za film “In Continuo“, a 1972. i 1973. nagrade filmskog festivala u Oberhauzenu, najpre za film “Dan više”, a zatim za film “Ljubav”. Na filmskom festivalu u Kanu predstavio se fiilmovima “Moć” 1973. godine, “Kičma” 1977. godine i “Dani od snova” 1980. godine.

Film “Ljubav” je nominovan među pet najboljih u takmičenju za “Zlatni globus”, a dugometražni film “Kičma” je izdvojen među deset naboljih u svetu 1978. godine. Američki producent ga je kandidovao za nagradu “Oskar” u kategorijama za režiju, kameru i muziku.
Gilić je jedini reditelj i scenarista iz Jugoistočne Evrope uvršten, po kriterijumima američkog medijskog giganta NBC, među pedeset najboljih u istoriji svetske kinematografije, zajedno sa filmskim umetnicima kao što su Felini, Hičkok, Bergman, Kurosava, Kubrik, Tarkovski, Renoar, Roselini, Orson Vels, Hjuston i Čaplin.

Njegovi filmovi čuvaju se u Galeriji modernih umetnosti u Njujorku, pohranjeni u kapsuli najvećih stvaralačkih vrednosti baštine čovečanstva, u skloništu obezbeđenom od eventualnog atomskog razaranja, i mogućeg gubitka biografija i pamćenja ljudske vrste.
“Niko ne istražuje ljudsku sudbinu na tako dubok način kao Gilić”, zapisao je Vilard van Dajk, direktor filmskog odjeljenja njujorškog Muzeja savremene umetnosti, u pismu upućenom “Dunav filmu” u kojem traži da otkupi sva Gilićeva dela.

Ostaće prepoznatljiv kao autor koji briše granice između dokumentarističke i fikcione forme i, bez obzira na to da li su prisutniji elementi jedne ili druge, kroz njihovo prožimanje stvara nadahnute filmske eseje, u kojima je otisnut njegov lični tok svesti.

Iz rediteljskog života “povukao” se osamdesetih godina prošlog veka, kada se našao u nemilosti jugoslovenskih komunističkih vlasti. Predavao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju.

Vlatko Gilić već decenijama ne daje intervjue, u znak svojevrsnog protesta zbog nastojanja vlasti da ograniči stvaralaštvo umetnika, uz kontrolu medija.

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

www.domomladine.org

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..