Poslednjeg, sedmog festivalskog dana, u petak 23. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „Vojvoda" Rodžera Mičela , dok će u selekciji „Paralele i sudari", u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Duhovi" turske rediteljke Azre Deniz Okjaj (17h), i „Parket" ruskog reditelja Aleksandra Mindadzea (19h). Festival će, na Letnjoj pozornici, svečano biti zatvoren dodelom nagrada Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i Specijalne nagrade žirija. Ovom prilikom biće proglašen i najbolji film iz selekcije Paralele i sudari. 

Radnja filma „Vojvoda" smeštena je u 1961. godinu kada Kempton Banton, 60-godišnji taksista, krade Gojin portret Vojvode od Velingtona iz Nacionalne galerije u Londonu. Spreman je da vrati platno pod uslovom da Vlada Ujedinjenog kraljevstva više ulaže u fondove za brigu o starima. Ostvarenje „Duhovi" govori o danu u kojem se u celoj zemlji raspada elektrosistem, a četvorica neznanaca iz različitih slojeva društva slučajno se nađu u mreži trgovine drogom po istanbulskim getoima. Film „Parket" prati tvorce legendarnog tango à trois koji se ponovo okupljaju kako bi nastupili 25 godina nakon razlaza. Odlučni da provedu noć kao da nikada nisu ostarili, suočavaju se sa stvarnošću kada u publici ugledaju svoje porodice.

Kao specijalna projekcija, na Letnjoj pozornici na Paliću će u 23h biti premijerno prikazane prve dve epizode nove srpske serije „Kljun" u režiji Jelene Gavrilović i Uroša Tomića. U fokusu ove serije je Sonja Kljun, ambiciozna detektivka iz Beograda, poslata u Suboticu da ispita seriju sumnjivih samoubistava. Ali kada je istraga odvede na trag ozbiljne zavere, Sonju počinju da proganjaju snovi iz njene traumatične prošlosti, i još strašnije budućnosti.

Selekcija Slovenija u fokusu će od 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki film „Luka Mars" Maura Lainščeka, nakon čega je na repertoaru dugometražno dokumentarno ostvarenje „Muzika je umetnost vremena 3: LP film Laibach" Igora Zupea, koje predstavlja spektakularni portret svetski poznate, kultne grupe industrial muzike i neponovljivog art-koncepta

U okviru selekcije Novi mađarski film, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19h na programu je film "Pena" rediteljke Nore Lakoš, sa glavnom protagonistkinjom Norom koja, nakon ljubavnog brodoloma, otvara pekaru i prodaje pecivo naslovljeno po slavnim neostvarenim ljubavnim parovima iz filmske istorije.

U selekciji Eco Dox, u Art bioskopu Lifka u Subotici, od 17h biće prikazana ostvarenja „Voda života" češkog reditelja Pavela Boreckija i, „Obično čudo-Stublaja" Branka Lazića. U bioskopu Abazija na Paliću, publika će od 15 časova moći da pogleda pet filmova iz selekcije EFA shorts.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..