U glavnom takmičarskom programu 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST, koji se održava od 7. do 16. maja u u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEF u Sava Centru, Kombank Dvorani, Domu omladine Beograd i bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade, naći će se 18 filmova iz 12 zemalja. U ovoj selekciji publika će moći da vidi  tri domaća ostvarenja: „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića, „Živ čovek“ reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković i film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića.

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić, i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor festivala, govorio je o filmovima u Glavnom takmičarskom programu: „Nije mali broj onih autora koje FEST-ova publika pamti, i čiji filmovi su se, ne tako davno, takođe takmičili na festivalu. Među povratnicima su Dalibor Matanić, koji se ove godine vraća sa filmom „Zora”, grčki reditelj Argiris Papadimitropulos, koji je pre samo tri godine na FEST-u nagrađen Beogradskim pobednikom za najbolji scenario za film „Toplotni udar”, a ove godine se u Beograd vraća sa filmom „Monday”. Takođe, veliko mi je zadovoljstvo što naša gošća od pre par godina, Suzana Nikjareli, koja je bila prisutna sa filmom  „Niko, 1988” ove godine dolazi sa filmom „Miss Marx” koji će nas upoznati sa zanimljivim delom života Elenor, ćerke Karla Marksa. „Enfant Terrible” je briljantan nemački film koji je zaslužio čistu desetku, a tretira jednu vrlo zahtevnu temu -  život Rajnera Vernera Fazbindera. To je film koji zaista preporučujem, da se nikako ne propusti”.

U glavnom takmičarskom programu naći će se i jedan od kandidata za Oskara u kategoriji filmova van engleskog govornog područja – tuniski film „Čovek koji je prodao svoju kožu“, koji za glavnog junaka ima Sama Alija, mladog, osećajnog i impulsivnog Sirijca, koji je napustio svoju zemlju i prebegao u Liban da bi izbegao rat. U filmu koji je režirala Kaouther Ben Hania, jednu od glavnih uloga tumači i čuvena Monika Belucci, gošća otvaranja FEST-a 2017. godine.

Mađarska rediteljka Lili Horvát je 2016. gostovala sa filmom „Dete srede”, a sada će na programu FEST-a biti prikazano njeno najnovije ostvarenje „Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme”  o neurohirurgu Marti koja se zaljubljuje, ostavlja blistavu karijeru u Americi i vraća se u Budimpeštu da bi započela novi život sa izabranikom. Danilo Šerbedžija je na FEST-u 2017. predstavio svoj film „Oslobođenje Skoplja” sa ocem Radetom u glavnoj ulozi, a sada na festival stiže njegov nagrađivani film „Tereza37”, u kome 37-ogodišnja splićanka Tereza preispituje svoj rutinski brak i menja život, u duhu novostečene slobode.

Na FEST-u će biti prikazan i film „Deca sunca” slavnog reditelja Madžida Madžidija, jednog od najznačajnijih imena iranske i svetske kinematografije, u kome dvanaestogodišnji Ali i njegova tri drugara rade male poslove i sitne zločine da bi preživeli i podržali svoje porodice. Publika će moći da pogleda i flmove „Noć kraljeva” francuskog reditelja Philippe Lacôtea, o mladiću poslatom u zatvor usred Obale Slonovače, argentinski film „Lovac” reditelja Marca Bergera koji govori o problemu seksualne manipulacije i eksploatacije među tinejdžerima, američku komediju „Palm Springs” o odnosu bezbrižnog Najlsa i nevoljne deveruša Sare, italijansko ostvarenje „Tamna bajka” (Damiano i Fabio D’Innocenzo) o atmosferi otuđenosti u malom porodičnom predgrađu na periferiji Rima, i ostvarenje „Za decu” nemačke rediteljke Barbare Ot o stalnoj borbi junaka za troje dece i ženu koju još uvek voli.

Film „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film u sekciji Dani autora, koju dodeljuje mreža Europa Cinemas, a njegova radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama. „Živ čovek“ je novi film cenjenog reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković. Radnja prati nekadašnjeg člana kultnog benda „Sinovi” Igora Đelića-Đelu, u interpretaciji Nikole Đurička, koji shvata da želi da promeni svoj život i pokuša da ispravi neke greške iz prošlosti.  Film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića, bavi se jednim danom u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji. Uz ova ostvarenja, u Glavnom takmičarskom programu naći će se i dve srpske manjinske koprodukcije: film „Zastoj“ reditelja Vinka Möderndorfera (Slovenija, Srbija, Severna Makedonija), koji će imati svetsku premijeru na FEST-u, prati dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, dok je u središtu radnje filma „Potencijalni kandidat“ Ercana Kesala (Turska, Srbija) Kemal, koji priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsednik partije proglasiti kandidatom za gradonačelnika.

Međunarodni filmski festival – FEST će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacioni tim festivala kao prioritet ističe zdravlje i bezbednost publike, gostiju i festivalskog tima.

Informacije o programu i prodaji karata za 49. Međunarodni filmski festival – FEST možete naći na sajtu festivala: www.fest.rs

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..