Počeo je 25. Međunarodni filmski festival u Sofiji, u susednoj Bugarskoj, a deo takmičarskog segmenta balkanskog filma su i dva srpska ostvarenja koja su premijerno prikazana na međunarodnim fimskim smotrama i čiji je nastanak u okviru svojih zvaničnih i redovnih konkursa podržao i FCS (Filmski centar Srbije). Reč je o najnovijim dugometražnim igranim filmovima Ivana Ikića i Olega Novkovića, „Oaza", odnosno, „Živ čovek". Priča Ikićevog filma (ranije poznatog pod naslovom Korisnici), premijerno prikazanog u zvaničnom programu Venecijanskog filmskog festivala,  smeštena je u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića.

Pored scenarista i reditelja Ivana Ikića (poznatog po debitantskom filmu Varvari iz 2014. godine), na nastanku Oaze su radili: montažer filma Dragan von Petrović, direktor fotografije Miloš Jaćimović, scenograf Dragana Baćović, kostimograf Milica Kolarić, snimatelj zvuka Aleksandar Perović... U filmu glume debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov. Uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

Oaza Ivana Ikića premijerno je prikazana i nagrađena na 77. Venecijanskom filmskom festivalu: Ikićevoj režiji je, kao najboljem evropskom filmu u selekciji „Dani autora", pripala prestižna Nagrada „Europa Cinemas Venice Label".

Živ čovek  je melanholična komedija o čoveku koji nakon velikih razočarenja u svoje najbliže pokuša da vrati slobodu. Šta je sloboda i kada je čovek živ, o tome, kažu,  između ostalog, govori ovaj film Olega Novkovića. Ovaj film je prva da pogleda imala publika 30. Filmskog festivala u nemačkom gradu Kotbusu.

Pored Nikole Đurička, značajne uloge u filmu tumače Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica, Sonja Kolačarić, Ivana Vuković, Stefan Trifunović i drugi.

Pored reditelja i scenaristkinje Milene Marković, koji su u svom dosadašnjem radu imali nekoliko uspešnih filmova, autorsku ekipu ovog filma  čine i direktor fotografije Miladin Čolaković, kostimografi Marija Nikolić i Olga Govgan, masker Dušica Vuksanović, scenograf Irena Marjanov, snimatelj tona Georgi Filipov, kompozitor Vojislav Aralica, montažer Lazar Predojev.

U toku je i 18. po redu program Sofia Meetings (u sklopu pomenutog Sofijskog filmskog festivala), a za učešće u raznim kategorijama programa izabrano je i nekoliko projekata srpskih filmova u različitim fazama razvoja ili produkcije. Ovaj program će trajati zaključno sa 24. martom.

U odeljku Projekti drugih filmova učestvovaće projekti filmova Mraz Pavla Vučkovića i Peščana hronika Petra Ristovskog, u odeljku Plus minus jedan i projekat filma Antitalenti u režiji Radivoja Raše Bukvića. Deo odeljka Projects in Bank je projekat filma Usud Stefana Maleševića, dok će se u programu First Films First predstaviti i projekti debitantskih dugometražnih filma Embrion Maše Šarović i Yugo Florida Vladimira Tagića. U selekciji Radovi u toku učestvovaće i projekat filma Leto kada sam naučila da letim reditelja Radivoja Raše Andrića (reč je o koprodukciji Srbije, Hrvatske i Bugarske).

U segmentu koji se tiče TV serija ovom prilikom biće predstavljeno ukupno devet projekata, među kojima i projekat srpske serije Turbo producenta Milana Stojanovića (serija nastaje pod okriljem kuće SENSE Production iz Beograda, a u partnerstvu sa programom MIDPOINT TV Launch).


Foto potpis Živ čovek: Jovan Ilić.

Ostale fotke: Promo

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..