Završen je 32. po redu Filmski festival u Trstu, kako ističu organizatori, vodeći italijanski festival kada su u fokusu kinematografije Centralne i Istočne Evope, a među nagrađenima su brojni filmski autori i projekti iz naše zemlje. Festival je ove iz dobro poznatih i razumljivih razloga održan u onlajn formatu. Film Otac u režiji Srdana Golubovića tako je u Trstu poneo dve nagrade – Nagradu publke za najbolji igrani film i Nagradu CEI (Nagradu Centralnoevropske inicijative), koja se dodeljuje filmu koji na najbolji način predstavlja stvarnost i dijalog među različitim kulturama.

U glavnom takmičarskom programu specijalno priznanje stručnog žirija poneo je i srpski celovečernji igrani film Moj jutarnji smeh scenariste i reditelja Marka Đorđevića, a specijalno priznanje u odeljku koji je pokrivala nagrada SkyArte osvojio je film Povratak kući – Marina Abramović i njena deca autora Borisa Miljkovića.

Osim toga, kao što smo vas već izvestili, na  industrijskom delu pomenutog festivala, na tamošnjem koprodukcionom marketu WEMW (When East Meets West - Kad istok sretne zapad) nagrađena su i dva projekta dokumentarnih filmova ranije podržanih na konkursima Filmskog centra Srbije. U pitanju su projekti dokumentarnih ostvarenja Srđana Keče i Marije Zidar, nagrađeni u segmentu Poslednja stanica: Trst (Last Stop Trieste). Projekat novog filma Srđana Keče, Muzej revolucije, nastaje kao većinska srpska, a projekat filma Pomirenje Marije Zidar kao manjinska srpska koprodukcija.

A u odeljku This is IT istog koprodukcionog marketa, odeljku predviđenom za radove u toku, nagrađen je i projekat novog dugometražnog igranog filma scenariste i reditelja Dušana Milića. Projekat Milićevog filma Mrak u Trstu je dobio Specijalno priznanje tamošnjeg žirija. I pomenuti film nastaje uz podršku Filmskog centra Srbije (FCS).

Osim toga, proslavljeni srpski glumac Predrag Miki Manojlović je dobitnik prestižne nagrade „Istočna zvezda 2021” („Eastern Star“) u Trstu, i u čast bio je  prikazan i film „Podzemlje” („Underground ”, 1995), klasik Emira Kusturice.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..