Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od 3. do 6. decembra u Domu omladine Beograda pod sloganom „Festival na rubu nervnog sloma“. Tokom četiri festivalska dana premijerno će biti prikazano više od 80 igranih, dokumentarnih i kratkih LGBT filmova, a mnogi od njih će imati srpsku premijeru, a festival će otvoriti litvansko-srpska koprodukcija „Advokat“ reditelja Romasa Zabarauske, u kojoj jednu od uloga tumači srpska glumica Jelena Stupljanin. Peporučujemo vam tri filma koja ne smete propustiti. 

Igrani film "Emilija"
Cezar Sodero, Argentina, 2020.

Emilija se vraća u svoje selo nakon što je dugo živela u gradu. Raskid sa Anom, njenom devojkom, ubrzao je odluku. Ona se seli u kuću svoje majke i dobija posao kao nastavnik u školi. Postepeno, Emilija će se ponovo zbližiti sa ljudima iz sela kao što je bilo u prošlosti, ali takođe i sa osećanjima zbog kojih se odselila. Grad, za koji je Emilija uvek mislila da je statično i predvidljivo mesto, postaće prostor koji će joj dati novu šansu da redefiniše smisao svog života.
Trejler za film Emilija: https://www.youtube.com/watch?v=BROj_Tn3aGU&feature=emb_title
Petak, 4. decembar u 16.00, Sala Amerikana Doma omladine Beograda

Dokumentarni film "Dragi Fredi (Dear Freddy)#
Rubi Gat, Island-Češka, 2017.

Film govori o Jevrejinu Frediju Hiršu, deklarisanom homoseksualcu koji je imao 19 godina kada su objavljeni Nirnberški zakoni. On je pobegao je iz Nemačke u Češku i tamo počeo da radi kao sportski trener u jevrejskom omladinskom klubu, gde je postao omiljen među decom. Deportacijom Jevreja u geto u Terezinu, Fredi je postavljen za šefa omladinskog odeljenja koje je brojalo preko četiri hiljade mladih. Kada je stigao u Aušvic, Fredi nije podlegao očaju. Nagovorio je Mengelea da uspostavi boravak za decu i omladinu i tako obezbedio poslednje trenutke sreće za 600 dece.  

Nedelja, 6. decembar u 16.45, Klubić Doma omladine Beograda

Dokumentarni film "Neverovatne lezbejske priče (The Unlikely Story of the Lesbians of First Friday)"
Kathryn L Beranich, Sjedinjene Američke Države, 2019.

Osamdesetih godina u malom gradu Roanoku u Virdžiniji, grupa lezbejki je formirala grupu First Friday koju su činile lokalne stanovnice i žene koje su se doselile u ovaj gradić zbog posla. Bilo je to u vreme Ronalda Regana kada su homoseksualci bili omalovažani, posebno u Biblijskom pojasu. Podstaknute čistom slučajnošću pronalaženja jedna druge, grupa je stvorila sigurno mesto u kojem su organizovani fantastični događaji i tako stvorile zajednicu trajnih prijateljstava. Ovaj delić lezbejske istorije prikazan je kroz priče i anegdote članica grupe First Friday i žena koje su se pridružile toj zabavi.

Nedelja, 6. decembar u 13.30, Sala Amerikana Doma omladine Beograda

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..