Najbolja filmska ostvarenja iz regiona nastala u poslednjoj godini biće prikazana u okviru trinaestog izdanja Međunarodnog festivala filmske režije LIFFE koje će se održati od petka, 25. septembra do utorka, 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Tokom pet festivalskih dana, publika će imati priliku premijerno u Srbiji da pogleda dva filmska naslova i da uživa u bogatom filmskom programu. Takmičarska selekcija obuhvata 10 filmova koji će biti prikazani u Narodnom pozorištu Leskovac i Bioskopu LKC.

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE ove godine biće održan, zbog epidemiološke situacije delimično u Bioskopu LKC i sali Narodnog pozorišta, a delimično na onlajn platformi - leskovacfilmfestival

Projekcija filma „Ime naroda” našeg proslavljenog reditelja i umetničkog direktora LIFFE-a Darka Bajića otvoriće van konkurencije, ovogodišnje festivalsko izdanje u petak, 25. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac. Ovo ostvarenje, snimljeno u produkciji kuće Zillion Film i uz pokroviteljstvo Vlade AP Vojvodine,  istorijska je saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka. Iste večeri od 21 sat, u bioskopu LKC na programu je makedonski film „Vrba” Milča Mančevskog čije središte čine priče tri Makedonke koje se bore sa kontrolom nad svojim telom, tradicijom, odanošću, trudnoćom i usvajanjem, a ono što im je zajedničko jeste borba da postanu majke.

Drugo festivalsko veče (subota, 26. septembar) obeležiće snažne filmske priče „Otac“ Srdana Golubovića (19.00, Narodno pozorište Leskovac) i film „Grudi“ crnogorske rediteljke Marije Perović. „Otac” je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, o gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj. Borba protiv kancera dojke predstavlja jednu od ključnih tema filma „Grudi” (21.00, bioskop LKC) u kojem se kroz generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trku za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podršku, generacijski sukob i želju za boljim životom. Od 19 sati u bioskopu LKC biće prikazani i studentski filmovi iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Film „Koncentriši se, baba“ bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice, sa legendarnom Mirom Banjac u glavnoj ulozi, imaće srpsku premijeru u nedelju, 27. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac. Radnja filma smeštena je u Sarajevo, u proleće 1992. godine, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, a mesto radnje je jedna vila u brdu nedaleko od centra grada u kojoj baba Marija umire, što na jednom mestu okuplja porodicu rasutu po drugim gradovima, republikama i državama. Od 21 sat u bioskopu LKC biće održana projekcija filma „Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana, koji u širem smislu govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“. Studentski filmovi iz Hrvatske i Slovenije na programu su od 19 sati na istoj lokaciji.

U okviru četvrte festivalske večeri, u ponedeljak, 28. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac, biće prikazan film Mladena Đorđevića „Sumrak u bečkom haustoru“ u kom reditelj, inspirisan romanom Darka Markova, prikazuje svet gastarbajtera i u crnohumornom stilu prikazuje njihove živote. Premijerno prikazivanje u Srbiji slovenačkog filma „Igor i Rosa“ rediteljke Katje Colje održaće se u bioskopu LKC u 21 sat. To je priča o naizgled izgubljenoj i vraćenoj ljubavi, ujedno i intimnoj drami o starijem paru čija se veza raspala zbog određenih događaja, a koje ponovo okupljaju potpuno drugi razlozi. Projekcije studentskih filmova iz Severne Makedonije i Srbije publika će moći da pogleda od 19 sati takođe u bioskopu LKC.

 Rediteljski prvenac Gordana Kičića „Realna priča“ zatvoriće ovogodišnje izdanje festivala u utorak, 29. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac. Ovaj film predstavlja sagu o glumcu, Veljku Radisavljeviću, koji ima utisak da se ceo svemir urotio protiv njega i koji veruje da sav nesklad stvaraju ljudi oko njega, zbog čega često upada u komične sukobe sa prijateljima, porodicom, kolegama, pa čak i slučajnim prolaznicima. Iste večeri od 21 sat u bioskopu LKC biće prikazan slovenački film „Ja sam Frank“ (Metod Pevec) u kojem neočekivano nasleđe oca pokreće spor između Frenka, pobunjenika koji se i dalje drži starih socijalističkih vrednosti, i njegovog brata Branea, klasičnog profitera u tranziciji.

LIFFE se održava u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i sponzora. Festival će biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..