Film MOJ JUTARNJI SMEH proglašen najboljim dugometražnim filmom 6. PAFF-a; A SAD SE SPUŠTA VEČE najbolji kratki film. Šesti po redu Pančevo Film Festival, koji je počeo 4. decembra, zatvoren je sinoć projekcijom filma To mora biti raj palestinskog reditelja Elije Sulejmana i dodelom nagrada u okviru dve takmičarske selekcije. U selekciji Svetionici, u okviru koje je prikazano 8 dugometražnih ostvarenja, žiri u sastavu: Andrijana Stojković, rediteljka, Leon Lučev, glumac i Greg De Cuir Jr, kurator i prevodilac, odlučio je da dodeli nagradu ''Svetionik'' za najbolji film debitantskom delu Marka Đorđevića, Moj Jutarnji Smeh.

U obrazloženju, žiri navodi da nagradu dodeljuje filmu koji: nenametljivo, precizno i sa velikim saosećanjem prikazuje delikatna stanja čoveka koji je prestar da bi bio nazvan mladićem a sam sebi premlad da bi se samostalno otisnuo u život. Odgovore na pitanja kako je ovaj paradoks nastao i kako iz njega izaći, reditelj nam daje svedenim filmskim sredstvima, jasnim mizanscenom i nesvakidašnjim dijalozima. Glumački izraz je sveden na prisutnost. I baš u toj prisutnosti leži prostor smjeha, jer njihova (glumačka) iskrenost i bivanje u vlastitim svjetovima, ostavljaju prostor našeg upisivanja, prepoznavanja, a oduška nelagodnim situacijama koje prepoznajemo ili smo ih prošli u životu. Film daje dirljivo i jednostavno rešenje za našu “kolektivnu” usamljenost i njegov katarzični kraj uliva nadu u snagu koju nam daje povezivanje sa drugima ljudima.

Posebno priznanje ove selekcije dobio je Đakomo Abruceze za dokumentarni film Amerika. Film Amerika nas ogoljeno, s lakoćom, vodi u potragu autora za nepoznatim prostorom svoje obiteljske prošlosti. Minimalnim filmskim sredstvima, sveden na iphone i skype, ogoljen i sam ispred kamere, u toj potrazi ulazi sve dublje u tajnu svoje obitelji, otvarajući emotivne transgeneracijske obrazce, koje se kao posljedica neizgovorenosti osjećaju i danas. Njegov glas kao spoj, odgovornost prema sudionicima filma, slojevi priče koje otkriva, drže nas kao gledatelje emotivno snažno involvirane u njegovu priču koja prema kraju sve više bolno postaje naša. Ovaj film nas podseća da se nerazrešeni sukobi vraćaju kao bumerang svakoj sledećoj generaciji, otvarajuću iznova stara pitanja i nezaceljene rane, naveo je žiri.

Nagrada ''Dimnjak'' za najbolji kratki film u okviru selekcije Rani Radovi - koja se dodeljuje filmu koji nagoveštava veliki talenat i potencijal reditelja, i koji predstavlja jedinstvenu i originalnu viziju sveta koji nas okružuje - dodeljena je filmu A sad se spušta veče, rediteljke Maje Novaković. Žiri ove selekcije činilo je četrnaestoro srednjoškolaca iz Pančeva i Beograda, predvođenih mentorkom - rediteljkom Majom Miloš.

Nagrade u ovoj selekciji dobili su i Ći Jang (Najbolja režija za film She Runs), David Aviles (Posebno priznanje za film El Hacedor de Muebles), Jelena Tjapkin (Najbolja glumica za film Šerbet), Marko Matić (Najbolji glumac za film Poslednja slika o ocu), Danilo Stanimirović (Najbolji scenario za film Bambilend), Mario Pućić (Najbolja fotografija za film Sovjetski psi) i Štefen Goldkamp i Jelena Maksimović (Najbolja montaža za film After Two Hours, Ten Minutes Has Passed)

Pančevo Film Festival (PAFF) je internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma. PAFF je ujedno i manifestacija i platforma posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije. Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika.

6. Pančevo Film Festival organizovali su filmski radnici i umetnici okupljeni oko istoimenog udruženje građana, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

'' Moj jutarnji smeh''  trejler filma ovde

'' A sad se spušta veče''  trejler filma ovde

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..