Miris-kiseNakon brojnih festivala i priznanja novi  film reditelja i producenta Ljubiše Samardžića stiže pred bioskopsku publiku. „Miris kiše na Balkanu“, film koji kroz priču o zabranjenim i nametnutim ljubavima i lutanju jedne porodice govori o važnosti suživota sa drugima, biće premijerno prikazan 14. septembra u u 20:30 u Sava centru.
Reditelj i scenarista je Ljubiša Samardžić, filmski autor koji je na proteklom Niškom filmskom festivalu obeležio pola veka stvaranja, a u filmu igraju Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Kalina Kovačević, Mirka Vasiljević, Tamara Dragičević, Milan Vasić, Goran Navojac, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Marija Vicković, i drugi.

„Miris kiše na Balkanu“ nastao je na osnovu  popularnog romana spisateljice Gordane Kuić. Izvršna producentkinja je Mirjana Samardžić.

Priča filma „Miris kiše na Balkanu“ dešava se od 1914. do 1918. godine, stvarajući umetnički dokument o svetu koji nestaje, o lutanju brojne sefardske porodice Salom, koja se iz rata u rat, osula i rasula.

Pred publiku u Sava centru „Miris kiše na Balkanu“ stiže sa upravo završene manifestacije BEHAJAT/ZAJEDNO u Opatiji. Na ovom,  najvećem skupu  verskih zajednica sveta, čiji je cilj dijalog između različitih kultura, „Miris kiše na Balkanu“ dočekan je sa ovacijama, posebno  od strane jevrejske zajednice. „Opatija je bila velika provera kako će 'Miris kiše na Balkanu' prihvatiti oni o kojima film govori“, kaže Ljubiša Samardžić.

„Miris kiše na Balkanu“ je premijerno prikazan 4. jula 2011. u Sopotu, gde je ovenčan Nagradom publike. Na festivalu u Avanci, u Portugaliji, „Miris kiše na Balkanu“ podelio je Gran pri festivala sa filmom španske produkcije. U oktobru film će gostovati na festivalima u Tokiju i Bostonu, a u novembru u Kaljariju i Sofiji. „Miris kiše na Balkanu“ dobio je i nekoliko poziva za prikazivanje na filmskim festivalima u Izraelu.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..