Gran pri 10. Bosifesta osvojio je španski dokumentarni film „Moses”Laure De Migel, "Moises" je izuzetno snažan film, razorno emotivan, istinit i bolan. Posebno je upečatljivo to što sve to postiže na jedan sasvim jednostavan i nepretenciozan način u svega 19 minuta trajanja. Nagradu za najbolju režiju dobio je Yaser Khayyer za film „Usporenost“ (Iran), "USPORENOST" koji je uhvatio suštinu porodične drame kroz filmski jezik blizak klasičnom igranom iranskom filmu.

Impresivno je to kako je reditelj uspeo da zadobije poverenje aktera i udje u njihov intimni svet.

Nagradu za najbolji scenario „ Putovanje-priča o ljubavi “ Fanny Bräuning (Švajcarska). " Putovanje-priča o ljubavi " je scenaristički i rediteljski veoma pažljivo promišljen i daje nam uvid u jedan vrlo specifičan intimni odnos koji je stavljen na test zbog bolesti jednog od partnera. Najsnažnije u filmu je ono neizrečeno - ogromna želja za životom supruga koja po prirodi stvari mora biti u koliziji sa njegovom suprugom koja je nepokretna i potpuno bespomoćna.

Specijalna priznanja pripalo je filmu „ Pravo na život”autorke Senke Domanović u produkciji VICE Srbija . "Pravo na život" je emotivan, iskren i važan film. Bez velikih pretenzija, ali na osetljiv način, bavi se veoma važnom temom za naše društvo i za nas građane.

Nagrade je na zatvaranju Festivala 23. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci uručila predsednica žirija Biljana Tutorov. Direktor Bosifesta Darko Ivić izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja srednjoškolaca i studenata koji su pratili Festival, kao i uverenje da će filmovi koje su videli uticati na njihovo razmišljanje, na stav prema osobama sa invaliditetom.

Ivić je zahvalio profesorima, đačkim i studentskim parlamentima za organizovanu posetu, kao i članovima žirija na podršci, zatim hotelima koji su ugostili strane autori, a takođe velikoj grupi volontera. Za doprinos realizaciji 10. Bosifesta volonteri su dobili diplome Hendi centra Koloseum.

Zahvalnice Hendi centra dodeljene su hotelima: Mark Hotel Belgrade ,Belgrade Inn Garni Hotel i Tulip Inn Belgrade Hotel.

U Pratećem programu festivala publika je imala priliku da pogleda: Performans „Vita Brevis“ u izvođenju studenata Instituta za umetničku igru.

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  810
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..