druga_180_90U okviru debatnog programa ovogodišnjeg, 18. Festivala evropskog filma Palić biće održana tri okrugla stola. Teme: Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?, Dometi srpske kinematografije u 2010. godini i Ekoinovacije: Zelena privreda – prijatelj prirode.

 

Dok se prva dva odnose na film, treći je fokusiran na aktuelne društvene teme.


Okrugli sto Dometi srpske kinematografije u 2010. godini održaće se 17. jula, drugog dana ovogodišnjeg Festivala, u 10h, u konferencijskoj sali restorana Mala gostiona. Moderator debate biće prof dr Siniša Jelušić.

Aktuelni filmski trenutak Srbije je na neki način produžetak (agonija) tranzicije, ali, sa druge strane, i dokaz vitalnosti kinematografije koja funkcioniše u uslovima kadrovskih promena u Filmskom centru, (ne)donošenja zakona o kinematografiji i u čekanju filmskog Godoa, koji će učiniti da u trećem milenijumu filmske aktivnosti budu organizovane kao u ostatku sveta koji je uhvatio priključak sa vremenom u kojem živimo. Iz razloga navedenih u premisi, izuzetno je bitno da se fenomen kontinuirano, tj. svake godine analizira iz najznačajnijih uglova (filmske kritike, autora i profesionalaca, ključnih ljudi institucija koje se formacijski, suštinski bave filmom, akademske i političke javnosti itd.)

Bioskopi nestaju, ali se otvaraju i neki novi prostori sa tehničkim predispozicijama za novu eru pokretnih slika. Gledalaca je sve manje, ali samo jedan film je pogledalo njih više od pola miliona. Srpski film nije prisutan na svetskim A festivalima, ali mladi autori trijumfuju na nekim filmskim smotrama u svetu.

Godina 2010. nije ni presedan niti kontinuitet. Ovo je prilika da Srbija na Festivalu evropskog filma registruje sopstveni kinematografski potencijal, ali i sagleda mesto u regionu i u ostatku Starog kontinenta.

U zemlji bez nacionalnog festivala, nacionalnog filmskog fonda i sa Nacionalnim savetom za kulturu možda je vreme, a sasvim sigurno jeste mesto, da se ova pitanja transparentno promisle, ili bar prodiskutuju.

I pogača i nož su u rukama politike, a filmskim profesionalcima ova vrsta susreta ostaje kao prilika da se pošalju jasne poruke i sumiraju rezultati jedne produkcione godine koja ne mora nužno da bude metafora, ali sasvim sigurno nosi i simboličko značenje jer se o njoj raspravlja u godini kada se zaokružuje ceo vek kako je snimljen prvi srpski i balkanski dugometražni igrani film Karađorđe (1911).

U debati će učestvovati:

1. Dinko Tucaković
2. Miroslav Mogorović
3. Radoslav Zelenović
4. Miroljub Stojanović
5. dr Radenko Ranković
6. Dejan Dabić
7. Milan Nikodijević
8. Mladen Đorđević
9. Vesna Perić
10. Zoran Cvetanović
11. Zoran Simjanović
12. Saša Radojević
13. Srđan Vučinić
14. Darko Bajić
15. Goran Marković
16. Goran Paskaljević
17. Srđan Karanović
18. Predrag Marković (ministar kulture, informisanja i informacionog društva)
19. Milorad Đurić (pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje)
20. Ana Vučetić

 

18. Festival evropskog filma Palić, jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 16. do 22. jula 2011. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici. Ovogodišnji festival održava se u znaku 100 godina srpskog igranog filma i 100 godina od Lifkinog stalnog bioskopa. Svojom programskom strukturom Festival daje svoj doprinos obeležavanju ova dva izuzetno značajna kulturna jubileja za Srbiju.

 

Osim selekcije Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?, festivalski program ove godine čine i selekcije: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade „Aleksandar Lifka“, Omaž program posvećen dobitniku nagrade „Underground Spirit“, Novi poljski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.

 

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

Posetite zvaničnu internet prezentaciju Festivala - www.palicfilmfestival.com

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..