arheoloski_filmSmotra arheološkog filma u Domu kulture Studentski grad je od petka 3. 6. do 6. 6. 2011. Među brojnim filmovima, koji dolaze iz  Meksika, Makedonije, BiH, Grčke, Crne Gore, Italije, Nemačke, Srbije i Francuske, ove godine je u zvanični program Smotre arheološkog filma uvršten i film AVARSKI GROB Milana Milosavljevića, koji je nastao u Radionici etnografskog i arheološkog filma PAMETNIK – koja se održava u DKSG.

NAJBOLjA OSTVARENjA SA SMOTRE ARHEOLOŠKOG FILMA 2010-11

 

Studio 26 DKSG /3 - 6. 6. u 19 i 21

Petak 3. 6.

19:00

BUĐENjE MEZOAMERIKE (Amanecer de Mesoamérica)

Héctor Tajonar, Meksiko,2000, 55'

Velika priobalska ravnica koju zapljuskuju vode Meksičkog zaliva pravi je mozaik civilizacija.

Ovde razlikujemo tri kulturna područja od kojih je svaki imao svoje umetničke stilove i svoju religiju.

 

MAGIČNO BRDO ( Magic hill)

Petar Džurovski, Makedonija, 2010, 23'

Predstavljen je život sveca i prosvetitelja Svetog Klimenta, njegove crkve, manastiri i zadužbina prvog i najstarijeg slovenskog Univerziteta. Arheološka istraživanja pokazuju da je Ohrid bio raskrsnica različitih kultura i naroda

 

21:00

OKOLIŠTE - neolitska metrolola, Ilhan Dervović, Bosna i Hercegovina 2009, 61'

Kako se živelo u Okolištu, za koje se smatra da je jedno od značajnijih arheoloških nalazišta neolitskog doba, pokušaće da nam kaže grupa arheologa koja već godinama istražuje ovaj lokalitet.

 

AVARSKI GROB, Milan Milosavljević, Srbija, 2010, 10'

Jula 2010. godine grupa arheologa vršila je iskopavanja avarskog groba u dvorištu regionalnog kreativnog ateljea Josef Nađ u Kanjiži. Kamere su snimile materijal koji se otkrivao svaki dan pomalo, sloj po sloj.

 

HRAM ARTEMIDE ( Φωτόσφαιρα - Ναός της Αρτέμιδος Αγροτέρας)

Christos Akridas, Grčka, 2008, 25'

Film se bavi odnosom aktuelne vlasti prema kompleksu arheoloških spomenika u današnjoj atinskoj četvrti Mec. Film prikazuje borbu kulturne javnosti Grčke da se očuva ova četvrt

nastala na temeljima prvobitne Atine, na ušću reka Ilisos i Kifisos kojom je u 5. veku pre naše ere dominirao Hram Artemide Agrotere. Film je, takođe, o uticaju hrama Artemide Agrotere na engleski klasicizam, englesku revoluciju, kao i o doprinosu ovog hrama na današnje razumevanje antičke arhitekture.

 

PUTOVANjE KROZ ANTIČKI RIM (Viaggio nell'antica Roma)

Donatella Ansovini, Italija 2010, 27'

Put u antički Rim kroz Rimski Forum, Palatin i Hadrijanovu vilu.Činjenice i istorijske ličnosti predstavljeni su na najlepšim lokacijama koje se pretvaraju u čudesne kamene pozornice s ambicioznim ciljem da se gledaoci uključe u svet arheologije na originalan način.

 

Subota 4. 6.

19:00

BAŠTINE SERENISIME

Tatjana Piperović, Crna Gora 2007, 28'

Već godinama ekipa arheologa istražuje stari Bar. Ovoj ekipi poslednjih godina pridružili su se i stručnjaci iz Italije u pokušaju da se dođe do odgovora ko je sve živeo u starom Baru.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..