U utorak, 21. oktobar u 20.00 mala sala SKC-a, projekcija Filmova o Malvinskim ostrvima. Program se realizuje u saradnji sa Grupom za podršku Malvinima, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Argentine u Republici Srbiji „Malvinska ostrva – istorija jednog osvajanja“, Argentina 2012, dokumentarni tv-film, 30’; scenario: Gisela Busaniche, režija: Pablo Santangelo.


Uvodna reč: Silvija Monrós-Stojaković

2. „Malvinska ostrva – cilj Latinske Amerike“, Argentina 2012, dokumentarni tv-film, 30’; scenario: Gisela Busaniche, režija: Pablo Santangelo 3. Vetrovita ostrva, Argentina 2012, dokumentarni film, 45’; scenario: Roberto Carnaghi, režija: Facundo Bonomi prevod i adaptacija svih filmova: Ivana Nikolić

Pablo Santangelo i Facundo Bonomi su, svako na svoj način, problemu kolonijalizma i istorije Malvinskih ostrva pristupili kolažno dokumentarnim video formama, u kojima se reči istoričara i dokumenti prošlosti mešaju sa izjavama političara i diplomata i svedočenjima ratnih vetarana. Iako su fokusi na 1833. i 1982. godini kao graničnim godinama za eskalaciju međunarodnih koflikata i rata oko Malvinskih ostrva bili neminovni ovi video projekti nam svojim narativnim tokom pružaju znatno širu i složeniju sliku tokova istorije od one koju zatičemo u masovnim medijima. S druge strane, oni integrišu i obilje vizuelnog materijala različitog porekla i pojavnosti, koje, uz već standardno očekivanu arhivsku građu, uključuje čak i autorske crtane animacije da bi njihovi narativi bili ne samo shvaćeni, već i potpunije doživljeni od gledalaca. Tako nam ujedno pružaju i specifične uvide u načine na koji se istorija sukoba oko Malvinskih ostrva reflektuje kroz stavove različitih aktera sa argentinske strane, ali i veoma zanimljivu sliku konflikta suverenosti i sa njim blisko povezane mutacije modela kolonijalne dominacije u postkolonijalno doba. 

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..