Treći po redu Festival nemačkog filma, Goethe FEST 2014. će se održati od 09. - 16.10.2014. godine i ove godine pruža mogućnost da otkrijete nove filmske svetove. GoetheFEST 2014. predstaviće aktuelne igrane filmove koji su se na festivalima u Nemačkoj prikazivali tokom 2013. i 2014. godine.

 

Među njima će se, rame uz rame sa starim majstorima poput Šlendorfa i Edgara Rajca, naći i nekoliko sjajnih ostvarenja mladih nemačkih autora, koja prosto zrače mladošću, svežinom i raznorodnošću kao što je Ditrih Brigeman-dobitnik Nemačke filmske nagrade za najbolju režiju 2014. U skladu s ovim, moto GoetheFEST-a 2014. glasi „Generacije“.

 

Na ovogodišnjem Berlinalu u takmičarskom je programu bilo čak četiri nemačka filma – više nego ikada do sada. Sve njih publika će imati prilike da vidi na GoetheFEST-u 2014, koji će biti veći, raznovrsniji i obuhvatniji nego prethodnih godina. Pod sloganom “Generacije” u Beogradu, Novom Sadu i Nišu biće prikazano više filmova čak dvadeset. Među njima je i film “Voljene sestre” reditelja Dominika Grafa koji će kao nemački predstavnik ući u konkurenciju za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Filmske projekcije će pratiti projekat: FILMSKI SVETOVI koji predstavlja novinu i zasebnu sekciju u okviru Goethe FEST-a.

 

GoetheFEST sekcija FILMSKI SVETOVI predstavlja grupnu izložbu, tri gostujuća predavanja i pet projekcija filmova tri nemačka scenografa: Christina Schaffer, Daniel Chour i Waleska Leifeld. FILMSKI SVETOVI zaviruje iza kulisa nekoliko izuzetnih nemačkih filmskih produkcija i koprodukcija. Nova generacija produkcijskih dizajnera pokazuje kako se odvijaju kreativni procesi u filmskoj industriji, u kojoj je podela posla danas izuzetno razrađena; kakvi se izazovi javljaju u praksi i kako se mogu objedini umetnički, logistički i finansijski aspekti profesije.  

 

Goethe FEST 2014 organizuje Goethe-Institut Beograd u saradnji sa Kulturnim centrom Beograd, Kulturnim centrom Novog Sada, Niškim kulturnim centrom, Jugoslovenskom kinotekom i projektom „Filmski svetovi“ koji se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Fakulteta primenjenih umetnosti i štamparije: Copy Studio. Medijski partner ovogodišnjeg Goethe FEST-a je Radio televizija Srbije.



<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..