Institut Servantes organizuje filmski ciklus pod nazivom “Počasne nagrade Goja” u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1) od 2. do 5. oktobra. Tokom četiri dana biće prikazano sedam filmova sa titlovima na srpskom jeziku koji su osvojili posebnu nagradu španske Akademije filmske umetnosti i nauka. Naime, Akademija posebnu pažnju posvećuje režiserima i glumcima koji su ostavili značajan trag u razvoju španske kinematografije.

 

 

Upravo sa željom da predstavi umetnike koji su osvojili ovu prestižnu nagradu Institut Servantes organizuje ovaj filmski ciklus. Biće prikazani sledeći filmovi: Dobro došao kući, Eskilaće, Četvrti sprat, Pasja glava, Uspomene palog anđela, Put posut zvezdama i Nedeljna svetlost. Svečano otvaranje je u četvrtak u 20.00h. Tokom narednih dana filmovi će se prikazivati u dva termina u 18.00h i 20.30h. Ulaznice po ceni od 200 dinara mogu se nabaviti na blagajni kinoteke.

Nagrade „Goja“ postale su međunarodni reper kvaliteta za španski film. Dodeljuje ih Akademija filmske umetnosti sa željom da afirmiše savremenu špansku filmsku produkciju. Na dodeli ovih nagrada poseban značaj ima „Počasna nagrada Goja“ koja se dodeljuje za životno delo.

Sa ciljem da predstavi dobitnike ove nagrade, koji su svojim radom uspostavili stilski okvir i dali presudni doprinos prirodi i osobenosti španskog filma, Institut Servantes, u saradnji sa samom Akademijom, Institutom za kinematografiju i audiovizuelne umetnosti (ICAA), kao i španskom Agencijom za međunarodnu saradnju i razvoj (AECID), predstavlja filmski ciklus „Počasne nagrade Goja.“ Smotra obuhvata sedam filmova, a njihovi autori i protagonisti su skorašnji dobitnici ove nagrade: filmski reditelji Antonio Mersero, Mario Kamus i Hosefina Molina i glumci Manuel Aleiksandre, Hose Luis Lopes Vaskes, Alfredo Landa i Konća Velasko.

Program ciklusa, bez sumnje, omogućava temeljan i kvalitetan uvid u noviju špansku filmsku produkciju, budući da nudi različite žanrove i širok spektar tema.

Ciklus počinje komedijom Davida Truebe „Dobro došao kući“ (Bienvenido a casa). Lik koji tumači Konća Velasko predstavlja stereotip majke koja se trudi da njeno dete ne ponovi iste greške kao i ona.

Istorijsku tematiku obrađuje „Eskilaće“ (Esquilache), film Hosefine Moline, jedne od prvih režiserki u istoriji španske kinematografije. Prepun intrige, ovaj film vodi nas u XVIII vek, u doba jedne od najčuvenijih pobuna koje su se odigrale u kraljevini Španiji.


Naslov filma Marija Kamusa „Put posut zvezdama“ (El Prado de las estrellas) odnosi se na detinjstvo glavnog junaka filma, Alfonsa, koji je sada već u penziji. Alfonso jednom prilikom slučajno sreće Martina, mladića na biciklu. Uz pomoć svojih prijatelja, Alfonso će od Martina napraviti ne samo velikog šampiona u biciklizmu, nego i velikog čoveka.

Antonio Mesero, generacijski prijatelj Marija Kamusa, upoznaje nas u filmu „Četvrti sprat“ (Planta 4ª) sa četiri dečaka koji zajedno borave na dečjoj klinici za onkologiju. Isan, Dani, Horhe i Migel Anhel će pokazati kako se vedrim karakterom i drugarstvom može olakšati period oporavka posle teške bolesti. „Nedeljna svetlost,“ (Luz de domingo) čiju režiju potpisuje Hose Luis Garsi, pokazuje kako su žrtve žestokih političkih sukoba i obračuna najčešće nedužni pojedinci. Tako će Estrelju i Urbana, samo dan pre njihovog venčanja, zadesiti velika tragedija koju im je pripremio obesni upravnik Sensijelje, izmišljenog gradića na severu Španije.


Horor filmove, koji poslednjih godina osvajaju bioskopske sale u Španiji, predstaviće „Uspomene palog anđela“ (Memorias del ángel caído). Smešten u jednu poznatu madridsku crkvu, film se bavi sektama, satanizmom i misterijom koja do kraja ostaje nerazjašnjena.

„Pasja glava“ (Cabeza de Perro) govori o Samuelu, mladiću od 18 godina obolelom od retkog neurološkog poremećaja koji se manifestuje u povremenom gubitku vida, sluha i govora. Splet okolnosti ga odvodi u Madrid gde će upoznati devojku od dvadesetak godina po imenu Konsuelo, koja pati od sličnih problema, i sa kojom započinje neobičnu vezu.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..