U ponedeljak, 1. septembra, Filmstreet je u čast našeg velikog glumca Dragana Nikolića prikazao film “Idemo dalje”. Ova godina predstavlja pedesetogodišnjicu Gaginog pojavljivanja na filmskom ekranu. Pored njega u ovom filmu glume i čuveni Velimir Bata Živojinović i Danilo Bata Stojković. Režirao ga je Zdravko Šotra. Već dva dana nakon toga, 3. septembra, u 20:30h, Filmstreet putuje u 1939. godinu i početak Drugog svetskog rata projekcijom filma “Šindlerova lista” u parku, ispred hotela Palas.


“Šindlerova lista”  je biografski film snimljen 1993. godine i govori o Oskar-u Schindler-u, nemačkom preduzetniku koji je spasio živote više od hiljadu uglavnom poljsko-jevrejskih izbeglica tokom holokausta zapošljavajući ih u svojim fabrikama.
Ovo kultno ostvarenje režirao je Steven Spielberg, a temelji se na romanu “Šindlerova arka” australijskog romanopisca Thomas-a Keneally-a. Glavne uloge igraju Liam Neeson kao Schindler, Ralph Fiennes kao SS oficir Amon Goth i Ben Kingsley  kao Schindler-ov računovođa, Itzhak Stern.


Film počinje 1939. s preseljavanjem poljskih Jevreja iz okolnih područja od strane nacista u krakovski geto nedugo nakon početka Drugog svjetskog rata. U međuvremenu, Oskar Schindler (Liam Neeson), etnički nemački biznismen iz Moravske, stiže u grad u nadi da će se obogatiti kao ratni profiter.


Ova drama doživela je veliki uspeh i dobitnik je 7 Oskara, uključujući onaj za najbolji film, najboljeg režisera i najbolju izvornu muziku, kao i brojne druge nagrade: 7 BAFTA, 3 Zlatna globusa i mnoge druge. 2007. godine Američki filmski institut rangirao je ovaj film kao 8. na svojoj listi 100 najboljih američkih filmova svih vremena.


Ljubitelji dobrog filma i Filmstreet-a, vidimo se kod Palasa!

 

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..