U subotu, 2. avgusta, sa početkom u 20:30h na Filmstreet festivalu će biti prikazan film „Das Leben Der Anderen“, na dobro poznatoj lokaciji na Crvenom krstu, kod autobuske okretnice. Filmstreet pobeđuje kišu pre ili kasnije i na ovaj način dokazuje da većina filmskih projekcija, kao što je i ova koja je planirana u junu mesecu, je zapravo najmanje što može da se priušti vernim ljubiteljima svetske i domaće kinematografije.


“Das Leben Der Anderen” se smatra najkvalitetnijim ostvarenjem nemačke kinematografije u poslednje dve decenije, pa ni malo ne čudi što je dobio oskara za najbolji strani film 2007. godine.


Radnja filma se bazira na ličnim životnim dramama običnih ljudi u epohi komunizma Istočne Nemačke i vladavine tajne policije Štazi.


Ranih osamdesetih godina prošlog veka, uspešan i širom Nemačke poznati dramaturg i njegova životna saputnica, popularna glumica, bili su poznat i uvek rado viđen intelektualni par u javnosti. Jednog dana, ministar kulture tadašnje Istočne Nemačke počinje da pokazuje zainteresovanost za popularnu glumicu i tajnim agentima naređuje da par počnu da prate i istražuju na svakom koraku.


“Das Leben Der Anderen” je debitanstko ostvarenje reditelja Florijana Donersmarka, a glavne uloge u filmu tumače Martina Gedek, Urlih Muhe, Sebastijan Koh.


Film je 2006. i 2007. godine pobrao mnoštvo nagrada i nominacija širom planete, na mnogobrojnim filmskim festivalima.
Interesantni podaci vezani za ostvarenje “Das Leben Der Anderen” su i činjenica da su tokom snimanja filma korišćeni realni predmeti koje je koristila i Štazi policija, odnosno pozajmljeni eksponati iz mnogih muzeja i od vernih kolekcionara.
Budžet filma je iznosio oko 1,5 miliona evra, i samo zahvaljujući glumcima koji su pristali da spuste svoje honorare, snimanje je završeno, a film ugledao svetlost dana.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih film “Das Leben Der Anderen” ne bi trebalo propustiti.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..