Pratioci besplatnog putujućeg letnjeg bioskopa navikli su na iznenađenja, ali Filmstreet je ovog puta otišao korak dalje. Za ponedeljak zakazano je ne samo filmsko već muzičko horsko edukativno druženje, naravno, pod otvorenim nebom i uz podršku Amstela.


Nakon posveta legendarnim glumcima, gradovima, praznicima i drugim pojmovima naše bliže ili dalje istorije, na redu je i obeležavanje slavnih dana prošlosti Srbije. Naravno, reč je o stogodišnjici Prvog svetskog rata a najbolji datum je upravo 28. jul, dan početka Velikog rata. Unutar zidina Kalemegdana kod Prirodnjačkog muzeja, ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju od 20:30h, u do sada jedinstvenom ambijentu, legendarno ostvarenje jednog od najvećih reditelja jugoslovenske kinematografije Žike Mitrovića “Marš na Drinu”, naravno, potpuno besplatno.


Istorijsko ostvarenje prati događaje sa početka Prvog svetskog rata i prvu veliku pobedu srpske vojske na Ceru odnosno povlaćenje Austro-Ugarske vojske preko Drine.


Da bi ambijent bio potpun a Filmstreet opravdao epitet najboljeg kulturnog dešavanja ovog leta, posetioci će imati prilike da uživaju i u dodatnom sadržaju koji će predstavljati najbolji uvod u ovo nezaboravno veče.


Gudački kvartet najtalentovanijih studenata Fakulteta muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu prisutnima će odsvirati “Marš na Drinu”, “Tamo daleko”  i “Vostani Serbijo”, dok će hor kulturno-umetničkog društva “Branko Cvetković” otpevati nekoliko pesama tematski prilagođenih povodu – “Opelo” i “Tebe pojem” kao posvetu poginulim herojima, dok su pesme Solunskog fronta “Tamo daleko”, Kreće se lađa Francuska”, “Vostani Serbijo”.


Kulturno-umetnički program biće začinjen kratkim osvrtom na ambijent neposredno uoči rata i velike bitke kako svi ljubitelji filma na najbolji način “zaplovili” u istoriju.


Ovaj kulturni događaj će imati i humanitarni karakter jer će sav novac od prodaje Amstela biti namenjen ugroženima od poplava i uplaćen na namenski račun Vlade Republike Srbije.
Vreme je za filmski čas istorije. Vreme je za prave stvari.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..