Fjoravante (Džon Torturo), na predlog svog prijatelja Mareja (Vudi Alen), kreće da se bavi najstarijim zanatom i završava sa nečim što nije ni pretpostavljao da je tražio. Ideja za ovaj poduhvat javila se kada je Mareju njegov dermatolog, dr Parker (Šeron Stoun) predložila da učestvuje u “trojci” sa njom i njenom takođe prelepom drugaricom Selmom (Sofija Vergara).

 

Borba sa skorašnjim zatvaranjem svoje knjižare naterala je Mareja da razmisli o finansijskom potencijalu ove ponude i uplitanjem svog prijatelja Fjoravantea u taj dogovor. Iako Fjoravante na početku okleva da postane Marejeva “dama lakog morala”, ipak shvata da mu je novac potreban i da postoji gorih načina da se zaradi novac za život od pričinjavanja zadovoljstva dvema lepim ženama. Partnerstvo se stvara i Fjoravante je na putu do spavaće sobe dr.Parker za generalnu probu trostuke uživancije.

 

Marej usput nailazi na drugog klijenta za Fjoravantea: neobičnu Avigal (Vanesa Paradi), udovicu hasidskog rabina, za kojeg se udala jako mlada. Dvadeset godina kasnije, Avigal je samohrani roditelj šestoro dece sa puno uspomena na život unutar zatvorenog sveta hasidske zajednice vernika i očajničkom željom da iskusi nešto novo. Kada joj Marej bude predložio da se vidi sa Fjoravanteom ona će ščepati tu priliku znatiželjno, ne znajući gde će je odvesti. Fjoravanteov nežan dodir na njenim leđima kod nje će probuditi osećanje koje do sada nikada nije osetila, a kod Fjoravantea će izazvati neočekivanu reakciju.

U međuvremenu, Dovi (Liv Šrajber) prati  Avigalin svaki pokret. Dovi je čovek iz hasidske pastve koji čezne za Avigal od svog detinjstva. Ograničen religijom i nesigurnošću, on svoju strast preoblikuje u konstatnu brigu o Avigal i njenoj deci. Nakon što je video Avigal i Fjoravantea zajedno, u njemu se budi sumnja, a nedugo zatim i ljubomora.

 

Dok Fjoravante obilazi spavaću sobu dr Parker i Selme, a sa druge strane ima i mnogo čednije susrete sa Avidal, Marej shvata da nije lako biti podvodač i da će se svetovno i crkveno sudariti kad-tad.

 

Koliko duhovit, toliko i potresan, peti film Džona Tortura (nakon “Mac”, “Illuminata”, “Romance & cigarettes”, i “Passionate”) govori o ljudskoj beskrajnoj i nikada zadovoljavajućoj potrazi za srećom kroz seks i ljubav.

 

Ideju za novu komediju “Matori žigolo” reditelj Džon Torturo je prvi put dobio u toku razigrane improvizacije kojom je pokušao da zasmeje svog prijatelja na ručku. “Ja sam improvizovao, on se smejao i ja sam nastavljao sa pričom”, rekao je Torturo. Tek je kasnije stvorio koncept za nešto što može da se dublje razvije. Pričao je o tome sa nekoliko prijatelja od kojih je jedan bio njegov berberin. Berberin je to pomenuo svojoj drugoj mušteriji koja je igrom slučaja bio Vudi Alen. Njemu se priča toliko svidela da je on kontaktirao Džona. U tom trenutku Torturo nije imao ništa više od osnovne priče. “Otišao sam do Vudija i ispričao mu šta sam smislio do tada. Ubacivao bi se sa komentarima tipa :’to je smešno’, ili ‘to nije smešno’, ili ‘to bi moglo da bude smešno’,” rekao je Torturo. “Sećam se da je Džon smislio neobičnu i zanimljivu priču; imala je grupu zabavnih likova, malo dodira romantike i momente pravog ljudskog uticaja,” rekao je Alen. Kada je Torturo krenuo da piše scenario, Alen je pristao da pruži svoje mišljenje i saradnju. Torturo dodaje: “Mislim da me je Vudi na sebi svojstven način ohrabrivao da istražujem dublje, i kao rezultat toga ima mnogo više mene u filmu. Podsticao me je da to uradim na svoj način. Završio sam sa mnogo više nijansiranim filmom nego sa nekom blesavom komedijom.”


Dok filmovi predstavljaju muške prostitutke, bilo da su gej ili strejt, kao jako privlačne muškarce, Fjoravante (Torturo) u filmu “Matori žigolo”  nije zamišljen kao zgodan muškarac. “Na platnu su to uvek najsimetričniji savršeni muškarci, ali u pravom životu seksi ljudi dolaze u svim oblicima i veličinama,” kaže Torturo, dodajući “kada skineš odeću, bilo da si zgodan ili ne, imaš istu start poziciju kao bilo ko drugi.” Fjoraventeova privlačnost ne proizilazi iz njegovog fizičkog izgleda, već iz njegove mogućnosti da razume žene – njegove sposobnosti da održi njihovu pažnju. “Postoje momci koji vole seks, ali ne mora da znači da vole i žene,” kaže Torturo. “Fjoravante je voljan da ih sasluša, da bude prizeman i da bude veoma nežan.” Iako Fjoravante, skroman čovek koji radi u cvećari, ne vidi te kvalitete koje poseduje, njegov prijatelj Marej (Vudi Alen) ih prepoznaje kod njega...

 

MATORI ŽIGOLO (FADING GIGOLO) je u našim bioskopima od 24. jula 2014.

 

Režija: John Turturro
Uloge: Sharon Stone, Sofia Vergara, Woody Allen, Vanessa Paradis
Žanr: komedija
Scenario: John Turturro
Studio: Antidote films

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..