“Le Samouraï” je čuveni krimić francusko-italijanske produkcije iz 1967. godine, sa Alenom Delonom u glavnoj ulozi. Reditelj filma Žan-Pjer Melvil, specijalista za ovu vrstu žanra, u svom filmu je maestralno analizirao život usamljenog plaćenog ubice, koji pravi jednu od najvećih grešaka – ostavlja u životu svedoka ubistva u noćnom klubu. Melvil se kroz ceo film bavi temom iskrenih, ali i lažnih postulata mudrosti samurajskog života i filozofije kroz prizmu odnosa među glavnim likovima u filmu.


Prikazane metode krađe automobila, pucnjave i “pokrivanje tragova” prilikom policijske istrage su samo neke od glavnih karakteristika radnje i pedantno razvijenih detalja u filmu.


Postoji i jedna interesantna angedota vezana za odnos reditelja i glavnog glumca, vezana za snimanje kultnog ostvarenja evropske noir kinematografije.


Kada je reditelj Žan-Pjer Melvil doneo kopiju scenarija za Alena Delona, Delon ga je pitao koji je naslov filma. Pošto mu je rečeno da je naslov "Le Samourai", Delon je zamolio da ga Melvil prati do spavaće sobe, u kojoj su se nalazili samo kožni nameštaj i katana samuraja, koja je visila na zidu. Legendarni francuksi glumac je jednostavno bio prvi I pravi izbor za ulogu modernog pariskog samuraja.


“Le Samouraï” je film koji je poslužio kao direktna inspiracija rediteljima - Džon Vuu za ostvarenje “The Killer” iz 1989.

godine, i Džimu Džarmušu za film “Ghost Dog: The Way of the Samurai” iz 2000. godine.


Projekcija filma održaće se u ponedeljak, 14. jula s početkom u 20:30h, u Uskočkoj ulici.


Vidimo se večeras u Uskočkoj ulici, na skretanju iz Knez Mihailove ulice! Filmstreet je više od filma!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..