Filmstreet će otvoriti drugi mesec festivala, u utorak 1. jula, ispod Brankovog mosta na Parobrodu Župa projekcijom kultnog filma-“Francuska veza”, a početak filma je kao i uvek planiran za 20:30h.

 

Parobrod Župa, sagrađen 1912. je učestvovao u odbrani Beograda tokom Prvog svetskog rata, 1915.godine, i jedan je od pet takvih jedinstvenih istorijskih spomenika u Beogradu.

 

Nedavno je pokrenuta inicijativa da se brod restaurira i pretvori u svojevrstan istorijski muzej/galeriju, pa je Filmstreet projekcija filma “Francuska veza” na parobrodu zapravo deo njegovog oživljavanja.

 

Ovaj film klasifikovan je i kao drama i kao triler jer predstavlja dramatičnost u sporim scenama propraćenim brutalnošću i napetim muzičkim sekvencama. “Francuska veza” osvojila je 5 Oskara, između ostalog i Oskara za najbolji film, najbolju glavnu ulogu, najboljeg režisera i scenario, a pored toga osvojila je još 18 drugih nagrada.Film “Francuska veza” snimljen je 1971. godine, sa Gene Hackman-om u glavnoj ulozi i režijom Wiliam Friedkin-a koji je svoju karijeru započeo filmom “Alfred Hičkok predstavlja” iz 1955. Film prati policajca Popeye Doyle-a i njegovog partnera koji rešavaju slučaj šverca droge iz Francuske. Ceo film je zapravo jedna velika trka mačke i miša, prateći Popeye-a u obračunu sa dilerima.

 

“Francuska veza” je svoje mesto na Filmstreetu 2014 našla kao dug posetiocima koji su prošle godine zbog kiše bili onemogućeni da ovaj film pogledaju. Film je takođe još jedna Filmstreet posveta Njujorku.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..