Filmski festival “Human district”, zahvaljujući podršci opštine Stari grad i njene Ustanove kulture Parobrod, biće organizovan od 20. do 25. juna 2014. godine na različitim lokacijama u Beogradu. Festival ima za cilj promociju i unapređenje poštovanja i zaštite ljudskih prava. Događaj se sastoji iz filmskog forumskog, medijskog,muzičkog programa, kao i foruma o ljudskim pravima.

 

 

Osnovno polazište foruma jeste da je životna sredina osnovni preduslov za ljudska prava, i da bez životne sredine nema ni ljudi, pa ni ljudskih prava“Human district”, čiji je moto “Pokaži, ukaži, osnaži”, podržali su poznati glumci Mirjana Karanović i Lazar Ristovski, kao i mnoge druge ličnosti sa domaće kulturne scene.

 

Program festivala usmeren je na komunikaciju sa identifikovanim ciljnim grupama kroz projekciju filmova koje su birali najugledniji svetski i domaći filmski umetnici i branioci ljudskih prava, aktivnosti interaktivnog sadržaja koje podstiču učešće pojedinaca i zajednice u oblasti ljudskih prava. Filmovi koji će se prikazivati tokom pet dana festivala su: “Saving face”, “Out of this world”,  “Muški film”, “The devil”, “Oil field Meсторождение“, “E-Wasteland”, “Ennajeh brave woman”, “GÜLÇIN”, “It started with trees”, “The bird man of red road”, “99,9% guilty”, “Beneath heaven”, “Love and rubbish”, “Hidden valley”, “Short message”, kao i film “Čvrste kosti“.

 

Selektor dokumentarnih filmova je Vladimir Perović. Diplomirao je filmsku i TV režiju na FDU Beograd. Njegovi kreativni dokumentarci prikazivani su po festivalima širom sveta. Selektor dukometražnog filma je Mladen Đorđević, koji je diplomirao filmsku i tv režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Autor je više kratkih igranih filmova i dokumentaraca koji su sa uspehom prikazivani kod nas i u svetu.

 

Human Disctrict Forum je druga programska celina festivala koja je komplementarna sa filmskim programom. Cilj forumskog dela je iniciranje diskusije o ljudskim pravima i životnoj sredini (pravo na životnu sredinu i aspekti životne sredine u ljudskim pravima), izgradnja kapaciteta stejkholdera i pružanje platforme za razvijanje partnerstva i saradnje po pitanju ljudskih prava i životne sredine. Forumski program se sastoji iz dve komponente: Foruma o ljudskim pravima, koji se održava u UK Parobrod i ima kapacitet da primi do 70 učesnika i Zone ljudskih prava, koja se održava na Kalemegdanu i koja je otvorenog tipa.

 

Forum o ljudskim pravima - Forum o ljudskim pravima ima ’tradicionalni pristup’ diskusiji o ljudskim pravima. Program ove komponente sastoji se od dve panel diskusije i tri radne grupe tokom jednog dana. Ciljne grupe su: branitelju ljudskih prava, organizacije civilnog društva, akademija, predstavnici državnih i međunarodnih institucija, aktivisti, privatni sektor, filantropski sektor. Rezultat će biti izveštaj sa Foruma, kao i dokumentarni film.

 

DAN 1. - 21. jun - Ljudska prava i životna sredina u kontekstu nejednakosti

 

- Najčešći oblici diskriminacije u Srbiji i ugrožene grupe

- Nejednakost u kontekstu prava na zdravu životnu sredinu

- Primeri diskriminacije i nejednakosti u društvu iz prakse

- Vesna Trajković, udruženje autizam pravo na život

- Anita Marić, inicijativa mladih za ljudska prava

- Olivera Kovačević, novinarka

 

DAN 2. -  22. jun - Poplave

 

- Situacija na terenu u toku poplavnog talasa i pristizanje pomoći

- Ekonomske, društvene i ekološke posledice poplava

- Samoorganizovanost i spontano udruživanje građana u vanrednoj situaciji

- Potencijalno ograničavanje pojedinih ljudskih prava i cenzura u vremenu vanredne situacije

- Vojska, policija, građani, gss, aktivističke grupe, pojedinci,novinarske ekipe

 

DAN 3. -  23. jun - Ljudska prava i kultura

 

- Uticaj umetnosti na razvoj i pojam individualnih ljudskih prava – Milan Radovanović, profesor na Akademiji umetnosti

- Kultura uspeha i ljudska prava – profesorka Mladenka Matović

- Kultura i solidarnost

- Ksenija Mirković-borba za akademiju

- Reditelji i umetnici,student,pojedinci,NVO projekti

-Mirjana Karanović, glumica

 

DAN 4. - 24. Jun -  Privatni sektor i ljudska prava i životna sredina

 

- Primeri iz prakse koji se odnose na privredu i poslovanje – TDS advokatska kancelarija

- Posledice neodgovornog ponašanja ljudi i kompanija po životnu sredinu – aktivista za zaštitu životne sredine Božidar Mićić

- Agencija za zaštitu životne sredine

 

DAN 5. - 25. jun - Jedinice lokalne samouprave i ljudska prava i životna sredina

 

- Projekti i aktivnosti Gradskih opština Stari grad, Vračar i Novi Beograd u kontekstu zaštite životne sredine – Đorđe Spasić, pomoćnik predsednika opštine Stari grad

- Politika o mladima u Gradskoj opštini Stari grad – Bojan Marić, koordinator Kancelarije za mlade opštine Stari grad

- Projekti Ministarstva omladine i sporta na lokalnom nivou vezani za omladinsku politiku

- Držani sekretar za sport i omladinu Nenad Borovčanin

 

Prva godina i početak „Human District“ projekta ukazuje na to da festival pretenduje da postane jedan od uticajnijih projekata u Srbiji, koji će svojim delovanjem poboljšati poštovanje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..