Kako se od šestogodišnjeg deteta pravi najbolji šahista na svetu i vredi li ova titula podnesenih žrtvi? Odgovore na ova pitanja predočava sedamdesetominutno ostvarenje Album 61 – jedan od najintrigantnijih filmova na ovogodišnjem festivalu Beldocs: Borisov otac je svaki slobodan trenutak posvećivao unapređenju  sinovljevih sposobnosti u igranju šaha. Proračunavao mu je bioritam, grafički pratio umni i fizički napredak i opsesivno dokumentovao proces odgoja budućeg velemajstora.


Tridesetak godina kasnije, Boris Gelfand zaista postaje prvi izazivač svetskog šampiona u šahu. Kako izgleda ovaj veličanstveni okršaj iz perspektive neslućenog profesionalnog i društvenog prestiža, nadanja i strepnje čitavih porodica, medijske pompe i finansijskih uticaja, možete pogledati u ostvarenju Halila Erfata. Ovaj film je Erfatu doneo i nagradu za najboljeg reditelja dokumentarnog filma na festivalu u Jerusalimu, između ostalog i zato što je “meč za titulu svetskog šampiona u šahu uspeo da pretvori u dramu za uništavanje živaca”.


Album 61 takođe postavlja pitanja o ispravnosti roditeljskog uticaja na profesionalno opredeljivanje potomaka, ali i o generalnom kvalitetu obrazovanja u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.


Atmosferi nepodnošljive napetosti, pomalo neobične za jedno dokumentarno ostvarenje, značajno je doprinela i originalna filmska muzika kreirana od strane prestižnog londonskog studija Lemez & Fridel. Oni su za manje od mesec dana komponovali tridesetak različitih tema, baziranih na ruskim narodnim motivima i Drugom klavirskom koncertu S. Rahmanjinova, napravivši tako “autentičan spoj tradicionalnih etno melodija i savremenog elektronskog, sintetizovanog zvuka koji snažno podržava vizuelnu naraciju filma.”


Reditelj Halil Erfat je i jedan od najznačajnijih gostiju ovogodišnjeg Beldocsa. On će beogradskoj publici lično predstaviti svoje ostvarenje, u Velikoj sali Doma omladine, u nedelju 11. maja u 20 časova. Sledećeg dana, u ponedeljak 12. maja, u 17 časova, ovaj renomirani stvaralac će u sali Jugoslovenske kinoteke održati master klas: nezaobilazan događaj za sve iskrene ljubitelje filma, buduće filmadžije i one koji se ovom profesijom već uveliko bave!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..