Na festivalu "Evropa oko Evrope" u Srpskom kulturnom centru u Parizu, 5. aprila, biće prikazani filmovi iz arhive alternativnog filma Akademskog filmskog centra DKSG, prema izboru urednika Nikole Đurića. Klasike beogradske filmske alternative predstavljaće filmovi Save Trifkovića, Radoslava Vladića, Bojana Jovanovića, Bojane Vujanović, Nikole Đurića, Vjekoslava Nakića, Zorana Saveckog, Mirka Avramovića i Miodraga Tarane.

 

Uvod u Alternativnu beogradsku filmsku scenu daće Dragomir Zupanc, reditelj više dokumentarnih filmova o fenomenu eksperimentalnih i alternativnih filmova proizvedenih za prikazivanje na festivalu Alternative film/video.

 

Festival "Evropa oko Evrope" se održava po osmi put u bioskopskim salama centra Antrpo, na Monparnasu i Kulturnim centrima Rusije, Češke, Švedska, Bugarske i Srbije, u periodu od 12.3. do 12.4. Zagovara i neguju politiku autora-sineasta i  nedovoljno zastupljenih filmskih stvaralaca na francuskom filmskom repertoaru. U programu se uvek nađu i filmovi autora iz Srbije i ex YU, kao i autori mlađe generacije, koji na taj način debituju na Pariskoj filmskoj sceni.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..