Premijerno 9. aprila u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center, a U bioskopima od 10. aprila 2014. i u 3D-U! Posle kataklizmičnih događaja u Njujorku s Osvetnicima, Marvelov film „Kapetan Amerika – Zimski Vojnik“ pronalazi Stiva Rodžersa, ili Kapetana Ameriku, kako živi mirnim životom u Vašingtonu i pokušava da se prilagodi modernom svetu.

 

 

Ali kad njegove kolege iz ŠILD-a pretrpe napad, Stiv će se upetljati u mrežu intrige koja preti da ugrozi ceo svet. Udružen sa Crnom Udovicom, Kapetan Amerika će pokušati da razotkrije ogromnu zaveru dok će se boriti sa profesionalnim ubicama poslatim da ga zauvek ućutkaju. Kad otkriju kakav je čitav zločinački plan, Kapetan Amerika i Crna Udovica će potražiti pomoć novog saveznika Sokola. Međutim, uskoro će se naći u borbi s neočekivanim i moćnim neprijateljem – Vojnikom Zime.

 

REŽISERI NA VISINI ZADATKA

 

Jedan od ključnih elemenata Marvelovog uspeha je unajmljivanje talentovanih režisera koji su sposobni da ostave svoj jedinstveni pečat na filmu. Za film “Kapetan Amerika - Zimski Vojnik”, Marvel je doveo dva režisera, braću Entonija i Džoa Rusoa.

 

“Na našem sastanku sa braćom Ruso, imao sam osećaj da oni imaju u sebi mogućnost da izdignu našu ideju superheroja na novi nivo”, rekao je producent Kevin Fiž, predsednik studija Marvel. “Jako im se svidela ideja koju smo im predložili – politički triler iz ’70-tih, mnogo modernija i mnogo prizemnija priča o superheroju koju su braća Ruso zdušno prihvatila, poboljšala i tako predstavila da je ovo najbolji čisto akcioni film koji smo ikada napravili”.

 

Braća Ruso, izvršni producenti i režiseri koje kritičari vole, bili su oduševljeni prilikom da se pojave u Marvel Univerzumu. “To je bio prilično strava momenat iz dva razloga”, priseća se Entoni Ruso. “Prvi je što smo uvek bili uzbuđeni i inspirisani Marvelovim izborima, a drugi je što mi nismo pravili kampanje za dobijanje posla, niti se nismo trudili da budemo na listi da dobijemo taj film. Ta činjenica pokazuje da je Marvel spreman da pruži šanse ljudima koji nisu deo trenutnih najtraženijih struja”.

 

Iako je priča Marvelovog filma “Kapetan Amerika - Zimski Vojnik” smeštena u današnje vreme, veliki deo scenarija i priče podseća na dobar retro triler. “Želeli smo da film ima istinitost i stil koji vas tera da se osećate kao da ste sa Kapetanom na platnu”, kaže Entoni Ruso. “Hteli smo da priča i stil stvore osećaj intimnosti i prizemnosti, koji je kritičan prema političkim trilerima iz ’70-tih koji su inspirisali ovaj film.”

 

“Prvi film je predstavljao uspostavljanje heroja, a drugi predstavlja njegovu spremnost da se na sve načine izvuče iz zadatih neprilika”, dodaje režiser Džo Ruso. “Ovaj film ima žilaviju priču nego bilo koji Marvelov film i mi smo hteli da probamo nešto drugačije. Smatramo da je naš posao da dodamo nešto novo u Marvel univerzum, što će ostati i što će moći da koriste za buduće radove”.


GLUMAČKA EKIPA

 

Dok su scenaristi Kristofer Makrus i Stiven MakFili doteravali finalne detalje scenarija, Braća Ruso su mogla da se posvete glumačkoj postavi filma koju predvodi fantastičan Kris Evans, koji se vraća kao Stiv Rodžers ili Kapetan Amerika. “Dosta je vremena prošlo od cele priče sa Osvetnicima, tako da je Stiv Rodžers imao dovoljno vremena da “svari” šta mu se desilo”, rekao je Entoni Ruso. “Kao najbolji vojnik sveta, Kapetan se povlači iz vojske da bi radio za ŠILD koji se sukobjava s njim, pošto je ŠILD komplikovana špijunska organizacija koja se kreće sivim i mutnim teritorijama, a to baš i nije Kapetanova motivacija i moralna obaveza”.

 

Za Krisa Evansa presudne osobine njegovog lika su prizemnost, fizička i mentalna snaga, i naravno senzibilitet. “Kapetan Amerika ne leti, ne baca munje, on udara i šutira”, objašnjava Evans. “Sa takvim stilom borbe, film dobija prizemnu i realnu notu, što je super za ovakav žanr. Kada sam pročitao scenario, dobio sam osećaj čvršćeg i žilavijeg filma nego sa bilo kojom ekranizacijom superherojskih priča, koje više naginju estetičnoj i svetlucavoj pojavi”.

 

Jedna osoba od koje Stiv Rodžers često traži pomoć je Nik Fjuri, koga igra Semjuel L. Džekson. Kao šef ŠILD-a, organizacije koja je odgovorna za očuvanje mira u svetu, Fjuri se suočava sa mnogim poteškoćama nakon “Osvetnika”. “Nik Fjuri se vratio na domaći teren i sada pokušava da  uvede Stiva Rodžersa u 21. vek. Nik je prilično samouveren i uspeo je da ubedi  Svetko Veće Bezbednosti da su superheroji sastavni deo bezbednije budućnosti planete”.

 

Još jedno poznato lice iz ŠILD-a je Nataša Romanov kao Crna Udovica. Nataša je postala Stivov najbliži saradnik koji mu pomaže u organizaciji i da se prilagodi u novom svetu. “Kada smo prvo upoznali Natašu i Stiva, u savremenom filmskom vremenu je prošlo nekoliko godina u kojima su radili na dosta misija zajedno”, rekla nam je Skarlet Johanson. “Bolje su se upoznali, tako da je njihov razgovor spontaniji, duhovitiji i bliži. Sviđa mi se njihova dinamika, jer je prijateljstvo koje oni gaje mnogo zanimljivije od moguće romantične veze”.

Za Roberta Redforda, mogućnost da postane deo Marvelovog univerzuma je san koji je sanjao još od malih nogu. “Kada sam bio dete, zamišljao sam da se borim sa Kapetanom Marvelom”, kaže Redford. “Ja samo obožavao stripove, ali roditelji su mi zabranjivali, pošto su hteli da čitam nešto ‘dubokoumno’. Ali ja sam se krio u ormaru sa baterijskom lampom i ipak ih čitao. Činili su veliki deo mog detinjstva i potpuno razumem zašto je ovakav način pripovedanja i ovakva forma priče privlačna deci. Smatram da sam zbog svoje ljubavi prema stripovima krenuo da cenim literaturu u dubljem smislu.

 

Za Sebastijana Stena, prelaz u ulogu Zimskog Vojnika je prilika kojoj se nadao i koja se ostvarila sa uspehom franšize i popularnošću same priče. Na pomen same prošlosti njegovog lika, Sten kaže, “Rusi su pronašli Bakija i to je bila odlična prilika da ga iskoriste protiv Stivovih slabih tačaka, prošlosti i emocija. Zimski Vojnik mi je uvek bio fascinantan i jako sam uzbuđen što mogu da igram ovaj složeni lik”.

 

U Marvelovoj seriji stripova ‘Ultimativni’, Sem Vilson je bio pravi vojnik, što se poklapalo sa našim ciljem, a to je pristup realnom svetu”, kaže Entoni Ruso. “Hteli smo da izgradimo lik koji može brzo da se poveže sa Stivom Rodžersom, tako da činjenica da su obojica ratni veterani je pomogla njihovom bržem zbližavanju i stvaranjem poverenja”.

 

“Scenaristi su odradili odličan posao sa predstavljanjem Sema Vilsona kao posebnim likom”, kaže Entoni Meki. “ Kod njega ne postoji ništa jeftino niti neispravno. On je pošten lik koji je moralno zdrav i prati Kapetana Ameriku u njegovoj avanturi zato što veruje u njega i američki san”.

 

Režija: Anthony i Joe Russo
Uloge: Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Frank Grillo, Emily VanCamp, Hayley Atwell, Robert Redford kao Aleksandar Pirs i Samuel L. Jacson kao Nik Fjuri
Scenario: Christopher Markus i Stephen McFeely
Žanr: akciona avantura
Studio: Marvel

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..