Program VRELO! se proteklih godina profilisao kao jedan od najzanimljivijih pratećih programa na festivalu. Nakon uzbudljivih angažovanih dokumentaraca publika je sa autorima i ekspertima iz raznih oblasti žučno diskutovala i polemisala o vrućim temama naše svakodnevice.

 

Razgovarali smo otvoreno o nasilju u porodici, incest traumama najmlađih, pravu na dostojanstvenu starost u Srbiji. Otkrivali smo kako izgleda studentski bunt u 21. veku, pričali  smo o maloletničkoj trudnoći i kontracepciji, pokušali smo  da otkrijemo koliko umetnost može biti lekovita...

 

Na ovogodišnjem festivalu otvorićemo sve prisutniju temu dužničkog ropstva građana prema bankama u svetlu ekonomske krize. Iz susedstva nam stiže film koji je mogao biti snimljen i u Srbiji.

 

U BRAKU SA ŠVICARCEM govori o paklenom krugu bez izlaska u koji su upali građani koji su podigli kredite u švajcarskim francima i prvoj tragičnoj žrtvi koju je taj brak u Hrvatskoj doneo. Nakon projekcije želimo da sa autorom filma podelimo iskustva naših građana koji su dospeli u sličnu situaciju.

 

Ako ste  kojim slučajem vi ili neko vama blizak bili bolesni sigurno ste se susreli sa pojmom farmako-medicinske mafije: lekovima koji ne deluju, lekovima koji postoje ali se ne koriste jer biznis diktira drugačije, lekovima koji su dostupni jednima a nedostupni drugima.

 

Uz još tragičniju priču o sveprisutnijoj trgovini ljudskim organima u najsiromašnijim zemljama sveta, program VRELO! će ove godine tim povodom predstaviti dva izuzetna, angažovana dokumentarca: američki VATRA U KRVI Dilana Moana Greja, i  kanadski PRIČE O TRGOVINI ORGANIMA Rika Estera Bjenstoka.

 

Filmovi ovog programa su na 61. Kratkom metru od 18h 3., 4. i 5. aprila u sali Amerikana u Domu omladine Beograda.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..