U subotu, 22. marta od 17 časova u bioskopu DOB, u okviru festivala „Dana Frankofonije“, biće održana ekskluzivna srpska i svetska premijera filma „Vladimir Veličković, izbor crnog“, francuskog reditelja Fransoa Katonea. Ulaz na premijeru je slobodan, u sklopu akcije “50 poklona za 50 godina”, koju Dom omladine Beograda realizuje tokom čitave godine svog značajnog jubileja.


“Vladimir Veličković, izbor crnog” je film koji analizira poetiku jednog od naših najpriznatijih i najpoznatijih umetnika u inostranstvu. U trajanju od 52 minuta prikazan je Veličkovićev rad na umetničkom delu, tokom kojeg otkriva publici svoje umetničke svetonazore, uticaje, nepoznate detalje iz svog života, planove.


Vladimir Veličković spada u red naših najznačajnijih likovnih umetnika koji je veliki deo svoje karijere ostvario u Francuskoj. Za svoj rad dobio je mnogobrojna priznanja, njegovi radovi se nalaze po najznačajnijim svetskim galerijama i muzeijima, nosilac je Francuske legije časti za umetnost a bio je i profesor na prestižnoj L’École nationale supérieure des beaux-arts u Parizu.

Filmska revija „DANI FRANKOFONIJE“, koju Dom omladine Beograda organizuje petu godinu za redom, biće održana od 21. do 24. marta u saradnji sa ambasadama, kulturnim centrima i institucijama frankofonih zemalja, te Ministarstvom kulture Srbije i francuskom televizijom TV5Mond. Pored ove svetske premijere na koju je ulaz slobodan, publika će po ceni od 150 dinara za projekciju imati priliku da pogleda recentna dela iz kinematografija frankofonih zemalja, kao nekoliko filmskih klasika koji će mnogima biti pravo otkriće.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..