Festival poljskog kratkometražnog filma SHORTWAVES se održava utorak 18. marta u 20h u Maloj sali Doma kulture Studentski grad. Festival je jedinstven po svom konceptu – osim u gradu Poznanju program ovog festivala se tokom marta održava širom Poljske, kao i u 30-tak evropskih gradova.

 

Dom kulture Studentski grad je jedina ustanova u Srbiji u kojoj ovaj festival gostuje sa svojim programom. Festival dodeljuje nagradu publike koja se proglašava posle prebrojavanja glasova gledalaca sa svake projekcije širom Evrope.

 

Na ovogodišnjem izdanju festivala biće prikazano 7 najboljih poljskih kratkih filmova, nastalih u 2013. godini, koji su izabrani od skoro 280 prijavljenih naslova. Svaki od izabranih filmova u potpunosti predstavlja najvažniji kriterijum selektora: umetnički kvalitet. Takođe, filmovi se razlikuju po priči, žanru i načinu izražavanja.

 

Program traje 102 minuta, a biće prikazani sledeći filmovi:

 

ZIEGENORT, Tomasz Popakul, animacija, 2013. -U malom selu na moru, veoma zaposlen otac pokušava da nauči mladog sina kako da bude ribar. Introvertan dečak-riba će morati da učestvuje u svom prvom realnom rivalstvu. Svet koji dečak otkriva je pun uznemiravajućih znakova i intrigantnih zapažanja koja često u njemu izazivaju strah.

 

RESONANCE, Mateusz Sadowski, eksperimentalni film, 2013. -Kao ishod čitanja i razmišljanja o fizičkim teorijama javljaju se ideje o postojanju paralelnih svetova i sporovi oko pitanja da li svet ima linearnu (analognu) ili nelinearnu (diskretnu) strukturu i pronalazi se balans između divergentnih svojstava koja se mogu pročitati kod, na primer, Roberta Valzera. Film je stvaran istovremeno sa istraživanjem ove teme.

 

OUR CURSE, Tomasz Śliwiński, dokumentarni film, 2013. -Film je lični statement reditelja koji zajedno sa suprugom mora da se nosi sa izuzetno retkom i neizlečivom bolešću svog novorođenog deteta. Film prikazuje pokušaj suzbijanja straha povezanog sa bolešću.

 

AN INCREDIBLY FLEXIBLE MAN, Karolina Specht, animacija, 2013. - Priča o čoveku koji je rođen bez svog oblika. Konstantne deformacije i stezanje u formu drugog stvaraju osećaj pobune u njemu. Može li on živeti potpuno nezavisno od drugih i izolovano od stvarnosti? Ko i šta odlučuje ko smo mi zapravo?

 

HOSANNA, Katarzyna Gondek, igrani film, 2013. -Priča o slatkoj devojčici koja ulazi u svet jedne bake. Unuka otkriva bizarnu kolekciju bakinih prijatelja i postepeno ispituje svoju ulogu u njenom životu.

 

THE MOTHER, Łukasz Ostalski, igrani film, 2013. -Małgorzata, istaknuti političar, odlazi u kuću na jezeru. Njenom sinu, narkomanu, treba pomoć. Małgorzata od svoje ćerke traži podršku. Kada stignu do kuće, oni otkrivaju polusvesnog dečaka i masakrirano telo mlade devojke. U vreme tragedije njihovi međusobni odnosi se komplikuju i skriveni animoziteti se otkrivaju. Majka mora da najtežu odluku u svom životu.

 

UNCONSCIOUS, Martyna Iwańska, video clip, 2013. - Tema video klipa je nesvesno, kao i uznemirujuća ljubavna veza, jednostran odnos sa iznenađujućim okruženjem.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..