Akcioni triler „Ja, Frankenštajn“, u kome glavne uloge tumače Aron Ekhart i Bil Naji, od 27. februara biće na redovnom bioskopskom repertoaru. Baziran na istoimenoj grafičkoj noveli Kevina Grevijua, film je režirao Stjuart Biti (scenarista filmova Pirates of the Caribbean, Australia, Collateral, Derailed i dr).

 

Australijsko-američki producentski tim (Lakeshore Entertainment i Hopscotch Features), koji je realizovao čuvenu sagu “Podzemni svet”, ponovo se udružio u epskoj priči o smrtnim neprijateljima i natprirodnim rivallima koji vode vekovni rat za prevlast na ljudskim svetom.

 

“Ja, Frankenštajn” prati šokantnu kreaciju doktora Viktora Frankenštajna koja i posle 200 godina i dalje hoda zemljom. Sukobljene sile Svetla i Tame pokušaće da otkriju njegovu veliku i moćnu tajnu – besmrtnost.

 

“Ovo je priča o tome kako Frankeštajnovo čudovište otkriva svoju humanost”, kaže reditelj i scenarista Stujart Biti. „Zovemo ga Adam u našem filmu i vodimo ga u modernu avanturu u kojoj biva uhvaćen u prikriveni rat između dve natprirodne rase Dobra i Zla. Obe strane ga žele iz svojih razloga, a on mora da pronađe sopstveni smisao i značenje. Mora da shvati ko je, šta je i zašto postoji. On pravi teške izbore kako bi postao osoba kakva bi trebalo da bude“, dodaje on.

 

Pored grafičke novele, reditelj je bio inspirisan i pionirskim romanom Meri Šeli iz 1818. godine i tragedijom iz originalne priče u kojoj je ovo čudovište bilo stvoreno i napušteno bez svoje krivice, ali je otišao dalje, zamišljajući kakav bi on bio u modernom svetu.

 

“Mislim da je on divan karakter”, kaže Biti. „On je sam na svetu. On je bukvalno samo jedan od svoje vrste i traga za druženjem i ljubavlju i mislim da se publika širom sveta može identifikovati sa njim.“

 

Uloga Adama je zahtevala glumca bogatog emocijama, ali i posebnog fizičkog izleda. Ovu jedinstvenu kombinaciju filmski tim je pronašao u Aronu Ekhartu, poznatom po širokom spektru dramskih i akcionih uloga od The Dark Knight i Battle Los Angeles, do Rabbit Hole, Thank You for Smoking i mnogih drugih.

 

Čim je prihvatio ulogu, Ekhart je započeo istraživanje Adamovog unutrašnjeg sveta i njegove večne želje da zna šta bi se dogodilo da ima ljudsku dušu. Video je karakter kao nekog ko traži identitet i razlog za svoje postojanje. „On je u potrazi za samim sobom. Mislim da to može da se odnosi na mnogo ljudi“, kaže Ekhart.

 

Film odlikuje i posebna mitologija. “Tragao sam za stvorenjima kakva ranije nisam viđao na filmu. Video sam vampire, vukodlake, zombije i želeo sam nešto drugačije. Gargojli i demoni su izgledali kao novi karakteri za koje je većina ljudi čula, ali nije znala mnogo o njima. Ovo je bilo plodno tle za mene tokom stvaranja potpuno nove mitologije”, dodaje reditelj i scenarista.

 

Snimanje je trajalo tokom 2012. godine u Melburnu. Rođen u tom gradu, Biti je znao kako da ga transformiše za potrebe Adamove prošlosti i sadašnjosti. Iako film počinje u 18. veku, Adam vrlo brzo dospeva u moderan grad, ogromnu drevnu katedralu, hladne podzemne laboratorije gde su u toku naučni eksperimenti. „Sve što je potrebno je bilo tu. Postoje velike, efektne kuće, široki prostori. Mi smo u osnovi bili u stanju da stvorimo potpuno autentičan gotski grad“, kaže on.

 

„Ja, Frankenštajn“ donosi sasvim novi svet, novu mitologiju i potpuno nov pristup klasičnom karakteru koji je obeležavao filmsku istoriju od 1910. godine.

 

Film će od 27.02. biti na repertoaru bioskopa Cineplexx (Beograd, Kragujevac, Podgorica), Arena Cineplex u Novom Sadu, u bioskopu Tuckwood i Vilin Grad u Nišu.

 

Trejler možete pogledati preko linka: OVDE

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..