ART WEEKEND BEOGRAD

ART WEEKEND BEOGRAD
čet, 6. jun 2024 - ned, 9. jun 2024

Art Weekend Belgrade – AWB manifestacija pokrenuta od strane Kulturnog Fronta i Kc Grad-a sa ciljem da podrži razvoj domaće kreativne scene i omogući umetnicima bolju vidljivost kao i kontakte sa internacionalnim umetnicima i kustosima ove godine će se održati od 6. do 9. juna na više lokacija. Inicijatorka i umetnička direktorka Art Weekend Beograd manifestacije je Ljudmila Stratimirović. “Pitanja Pripadnosti / Questions of Belonging” je tema ovogodišnje glavne izložbe AWB manifestacije koju je predložila gošća kustoskinja, Merle Radtke, direktorka Kunsthalle Munster iz Nemačke.

Ovog puta na četiri lokacije u užem centru Beograda umetnici promišljaju i odgovaraju na naročito danas aktuelnu temu. Pitanje pripadnosti se može postaviti iz više razloga a pritom nema uvek odgovor. Lokacije ovogodišnje glavne izložbe su netipične a sve osim Gradske galerije Kc Grad-a do sada nisu korišćene kao mesta umetničkih postavki i intervencija. Uz pomoć ilustrovane mape posetioci će moći da krenu u specifičnu potragu za blagom, treasure huntavanuturu, otkrivajući „umetničko blago“ koje se nalazi na lokacijama ovogodišnje Art Vikend Beograd manifestacije.

AWB okuplja i mapira veći broj učesnika kao što su muzeji, galerije, nezavisni kulturni centri i umetnički prostori koji zajedno doprinose bogatom programu manifestacije. Pored izložbe koju priprema Kc Grad u programu AWB-a naći će se mnogi beogradski umetnički prostori i galerije koji će tokom trajanja manifestacije ponuditi svoje planirane programe.

Gošća kustoskinja AWB 2024 je Merle Radtke, direktorka Kunsthalle Munster od 2018. Godine gde kreira i realizuje izložbe i javne programe. Sarađivala je sa umetnicima poput Mary Beth Edelson, Christiane Blattmann, Katia Kameli, Daniel Steegmann Mangrané, Mikolaj Sobczak, Pedro Barateiro i Dominique White. Merle vodi i rezidencijalni program za kustose u umetnike NRV +. Odgovorna je i za veliku gradsku kolekciju umetnosti u javnom prostoru koja sadrži radove Klaesa Oldenburga, Rebeke Horn, Donalda Džada, Silke Vagner kao i mnogih drugih značajnih umetnika. Pre nego što je došla na mesto direktorke Kunsthalle Munster, radila je kao kustoskinja za Hamburger Kunsthalle i Kunstmuseum Stuttgart ali i kao kustoskinja i selektorka umetničkih filmova. Od 2015. do 2017. bila je naučna saradnica na postdiplomskom programu Estetika virtuelnog na Univerzitetu lepih umetnosti u Hamburgu. 2018. bila je saradnica u Vili Kamogava Gete instituta u Japanu. Redovno objavljuje tekstove o savremenoj umetnosti i kulturi.

Merle Radtke je već nekoliko puta boravila u Beogradu. Srela se sa većim brojem umetnika; učestvovala je na AWB konferenciji u decembru 2023 godine. Pod utiscima razgovora sa umetnicima i kolegama kustosima u Beogradu predložila je temu oko koje se razvio koncept ovogodišnje izložbe.

AWB 2024 će u okviru izložbe “Pitanja pripadnosti” predstaviti više od 30 umetnika na četiri interesantne lokacije. Gradska galerija Kc Grad-a, deo fabrike Staklopan u ulici Strahinjića Bana, bivši restoran Peking u ulici Vuka Karadžića, podzemni prolaz kod palate Albanija su mesta na kojima će posetioci od 6. do 16. juna moći da uživaju u radovima savremenih umetnika iz Srbije, Austrije, Kine, Velike Britanije, Nemačke, Portugala, Rusije, Švedske, Bosne i Hercegovine i Palestine. AWB program čine i premijere multimedijalnih performansa: 6. juna GRADsky agen show će okupiti veliki broj performera, modela, dizajnera, vizuelnih umetnika, muzičara, plesača na lokaciji Španske kuće u neposrednoj blizini Kc Grad-a. Na istoj lokaciji će Beton Kunst kolektiv izvesti poetsko horski performans 9. juna kao završnicu šetnje kroz sve prostore glavne AWB izložbe. Na svakoj lokaciji koja je deo glavne izložbe pojedini umetnici (Dea Džanković, Dunja Čorlomanović, Nikola Dimitović) će na vrlo interesantan način iskoristiti prostor za svoje samostalne intervencije i interakcije sa publikom.
Sesije razgovora sa domaćim i internacionalnim gostima kustosima, umetničkim direktorima, umetnicima i kritičarima a koje se tiču pitanja pripadnosti, inspiracije i vremena u kome živimo vodiće se na raznim lokacijama tokom trajanja AWBa. Očekujemo zanimljive goste: Pedro Barateiro (umetnik, kustos, Lisabon), Giulio Verago ( Viafarini, Milano), Tamara Tomić Vajagić (Roehampton University , London), Veronika Molnar (Liget gallery, Budimpešta) i drugi.

Radionica kreativnog pisanja za umetničke kritičare biće održana 6 i 7. Juna u Kc Grad-u, a vodiće je Chloe Stead (frieze magazine, Berlin), Alexander Leissle (Art Review, London).

Pored pomenutih lokacija koje će ugostiti umetnike i aktere glavne izložbe “Pitanja pripadnosti” AWB program će i ove godine biti obogaćen programima koje nudi veliki broj naših galerija, muzeja, kulturnih cenatara: MSU, Salon MSU, Kulturni centar Beograda, Kc Živa, Hestia, Monolog, Dots galerija, Transform art, U10 I mnogi drugi.

AWB 2024 su podržali EUNIC Srbija, Goethe Institut, Ambasada Portugala, Italijanski Institut, Ambasada Finske, Hungarikum, Češki Dom, Ministarstvo kulture Republike Srbije.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..