LOS SONIDOS DE LA TIERRA - ZVUCI ZEMLJE

LOS SONIDOS DE LA TIERRA - ZVUCI ZEMLJE
sub, 11. maj 2024
Beograd,

U Domu omladine, Velika sala, 11. maja 2024. u 20 časova, održaće se predfestivalski koncert XII ArtLink festivala u saradnji sa XXV Guitar Art Festivalomm kvartet klasičnih gitara iz Španije EntreQuatre koji će najaviti ArtLink festivalsko leto svojim koncertom Zvuci zemlje – a tako i temu ovogodišnjeg ArtLink festivala – Muzika planete. Ovaj koncert dešava se i pred početak Guitar Art Festivala, čime najavljujemo i festivalske razgovore i sinergije koji su tema programa Produkcija 3, sa festivalima iz Mađarske i Portugalije, podržanim od programa Kreativna Evropa.

ArtLink ove godine obeležava dve decenije od osnivanja, a kvartet EntreQuatre četiri decenije postojanja.
EntreQuatre gitarski kvartet, sa sedištem u Oviedu, Asturija, Španija osnovan je još 1984. godine i od tada neprekidno nastupa širom sveta. U godini dvadesetpetogodišnjice rada, 2009. kvartet je dobio nominaciju za Latin Grammy Awards.

Danas, internacionalna istorija EntreQuatre pokriva više od 40 zemalja na 4 kontinenta sa prisustvom u vodećim međunarodnim dvoranama: Carnegie Hall u Njujorku, National Auditorium i Reina Sofia Auditorium u Madridu, Lutosłavski Hall u Varšavi i National Auditorium u Braziliji…

EntreQuatre je inspirisao stvaranje novih dela za četiri gitare - više od sto posvećenih i premijerno izvedenih dela velikih španskih i latinoameričkih kompozitora, donoseći nove trendove i kompozicije na savremenoj muzičkoj sceni XX i XXI veka, koje izvode i drugi kvarteti.

2022. godine kvartet je napravio svetsku turneju povodom 500 godina od prvog obilaska sveta Magelana i Elkana, koju je realizovala španska vlada, nastupajući na glavnim mestima u kojima je čuvena ekspedicija boravila, sa snimanjem dokumentarnog filma „Amarras“ u Ognjenoj zemlji.

EntreQuatre nastavljaju da rade na polju istraživanja za oporavak i izvođenje originalnih istorijskih dela za kvartet gitara prestižnih i relevantnih autora za istoriju muzike.

Kvartet čine Manuel Paz, Seila González, Jesús Prieto i Carmen Cuello.

Ovim koncertom EntreQuatre započinje program ArtLink festivala Muzika planete koji uključuje koncerte umetnika sa svih kontinenata uključujući i Australiju i Koreju po prvi put.

Ulaznice preko eFinity.rs


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..