Ivo Pogorelic na Kolarcu sa Vojvodjanskim simfonijskim orkestrom

Ivo Pogorelic na Kolarcu sa Vojvodjanskim simfonijskim orkestrom
ned, 18. februar 2024
Beograd,

Legendarni pijanista Ivo Pogorelić, čija je koncertna izvođenja Njujork Tajms ocenio kao kreacije koje su 200 godina ispred svog vremena, održaće koncert u Beogradu 18. marta 2024. u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine od 20.00, sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom pod dirigentskim vođstvom Aleksandra Markovića. Koncert organizuje Centar beogradskih festivala – CEBEF. Ulaznice su u prodaji onlajn na tickets.rs i na Ticket Vision prodajnim mestima. Pogorelić je održao maestralan koncert na 54. BEMUS-u 2022. godine, kada je podigao publiku na noge. 

Posle dve godine stiže u rodni Beograd sa koncertom za klavir i orkestar br. 2 Sergeja Rahmanjinova u prvom delu, a u drugom delu najavljena je simfonijska svita "Šeherezada" Nikolaja Rimskog-Korsakova, u kojoj nastupa izuzetan solista, violinista Florin Ilijesku, prvi koncertmajstor Simfonijskog orkestra Radio Frankfurta, koji će u prvom delu koncerta biti na mestu koncertmajstora.

Pogorelićeve nastupe na prestižnim pozornicama sveta (Karnegi hol, Rojal Festival hol, Muzikferajn, Tonhale, Teatro Kolon, Santori hol, Elbfilharmonija i dr.) prati i posvećenost studijskom snimanju. Kao ekskluzivni umetnik izdavačke kuće Deutsche Grammophon, Ivo Pogorelić je između 1981. i 1998. godine realizovao 14 albuma antologijske vrednosti, objedinjenih u komplet izdanju koje je po objavljivanju 2015. godine ovenčano francuskom nagradom Diapason d’Or za ukupan doprinos diskografiji klasične muzike. Nakon više od dvadeset godina isključive posvećenosti živom koncertiranju, Pogorelić se 2019. godine vratio studiju kao ekskluzivac diskografske kuće Sony Classical dugo očekivanim albumom sa sonatama Betovena i Rahmanjinova koji je iste godine bio nominovan za nagradu Gremi. Početkom 2022. godine izašao je i njegov drugi album za ovog izdavača sa tumačenjima dela Frederika Šopena.

Vojvođanski simfonijski orkestar je respektabilan ansambl visokog interpretativnog nivoa formiran februara 2011. godine. U proteklom periodu uspešno je izveo preko sedamdeset premijernih programa, s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata. VSO je do sada ostvario blizu 170 koncerata, posebno se ističući u poznoromantičarskom repertoaru, ali i u interpretacijama dela nastalih u XX i XXI veku.

Aleksandar Marković je glavni gost-dirigent orkestra “Sinfonija Varsovija” od 1. septembra 2022. godine, a prethodne dve sezone (2021/2023) bio je i šef-dirigent Vojvojđanskog simfonijskog orkestra. Pored saradnje sa vodećim evropskim orkestrima, kao što su Kraljevska filharmonija iz Liverpula, Bi-Bi-Si Simfonijski orkestar Škotske, Orkestar “Betoven” iz Bona, Orkestar Koncerthausa iz Berlina i niz drugih uglednih ansambala, angažovan je i u operskom repertoaru (Čajkovski, R. Štraus, Janaček i drugi).

Fotografije: Andrej Grilc


Kolarac
Studentski trg 5, Beograd
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..